Kiemelkedő magyar siker a Szakmák Európa bajnokságán

Az előzetes várakozásokat meghaladva, a magyar csapat a negyedik legtöbb aranyérmet elhozva teljesítette a belgiumi EuroSkills Spa-Francorchamps 2012-t, a szakmák Európa bajnokságát.

Kiemelkedő magyar  siker a Szakmák Európa bajnokságán

Az Euro Skills viadalán a húsz főből álló magyar csapat 11 versenyszámban, 15 szakmában mérte össze tudását, felkészültségét Európa további 23 nemzetének csapatával. Összesen 5 arany (mechatronika csapatverseny, vállalati ICT team, faipari technológiák csapatverseny, épületasztalos, bútorasztalos szakmákban), 1 ezüst (virágkötő szakmában) 5 bronz (ács csapat, fodrász, pincér, karbantartó tisztítóspecialista, szakács-pincér csapat szakmában) és 2 kiválósági éremmel (festő, szakács) a több mint 400 versenyző részvétele mellett a magyar csapat az átlagpontszámok alapján az előkelő 6. helyen végzett. A begyűjtött medálok száma minden korábbi eredményt és előzetes várakozást felülmúlt. Magyarország harmadik alkalommal indított versenyzőket a fiatal szakmunkások európai versenyén; idén először a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

Az EuroSkills nemzetközi szakmai versenyt diákok és fiatal szakemberek számára rendezik meg. A szakmák Európa-bajnokságának is nevezett verseny hazai győztes csapata képviselhette Magyarországot október 4-6. között a belgiumi Spa-Francorchamps-ban. A kétévenként megrendezésre kerülő megmérettetésen a legjobb fiatal szakemberek vetélkednek negyvennél is több szakmában

A viadalnak minden szempontból világszínvonalúan adtak otthont a Spa-beli Forma 1-es autópálya létesítményei. A belgák a kicsi gyerekektől kezdve egészen a pályaválasztás előtt álló diákok csoportjáig mindenkinek büszkén mutatták a kontinensviadalt. A kapcsolódó események sorából kiemelkedett az a bemutató, amelynek programját a verseny környezetében működő cégek, vállalkozások állították össze: a különböző bemutató, szemléltető anyagok, eszközök mellett lehetőség volt arra, hogy a gyerekek bepillantást nyerjenek egy-egy szakma rejtelmeibe. Szimulátoron gyakorolhatták a hegesztést - ez a programelem a bemutatók külön versenyének díját érdemelte -, fúrhattak, faraghattak, szerelhettek, mindent kipróbálhattak, amihez csak kedvük támadt.

A belgiumi erőpróbán persze egymást érték a notabilitások - magyar szempontból a verseny fontosságát ékesen igazolja, hogy a megméretés vendégeként meglátogatta a csapatot Czomba Sándor államtitkár is.

A szakmabajnokság rövid történelmi vissza-tekintéseként elmondható, hogy a versenyen az újonnan végzett szakmunkások vehettek részt, akiket a felszabadulást követően hazai megméretések során választottak ki az egy-egy szakmát, így közvetve a versenyzőt is támogató szponzorok. Magát a viadalt körülbelül egy éves felkészülés előzte meg - ennek költségeit szintén a támogatók vállalták.

Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke a versenyt követően 2012. október 18-án a Sándor-palotában fogadta az EuroSkills 2012 magyar delegációját, ahol kifejezte elismerését az európai versenyen kiváló teljesítményt nyújtott magyar fiataloknak és felkészítőiknek.

A tájékoztatást szerkesztette: Bocsor István