Szervezkednek a volánosok

Sztrájkszervezésbe kezdtek a Kapos- és a Pannon Volánnál, mert szerintük a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV) a kormányzati szándékkal ellentétes utasítása miatt nem tudnak a Volán társaságok szakszervezetei a munkáltatókkal megállapodni a béremelésekről.

Dobi István, az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (AKSZSZ) elnöke azt közölte, miután a Kapos és a Pannon Volánnál szerdán megkezdték a sztrájk szervezését, hogy az AKSZSZ továbbra is kész minden törvényes eszközzel, ha kell sztrájkkal is elérni, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) bérajánlása felső mértékének megfelelő, 6 százalékos keresetfejlesztésekre sor kerüljön a dél-dunántúli régióban működő Volán társaságoknál.

Mint kifejtette, az MNV, mint tulajdonos olyan feltételeket szabott a Volán társaságok számára az üzleti terv elkészítéséhez, ami alapján az OÉT bérajánlásának alsó mértékét sem lehet bérfejlesztésként végrehajtani. A kormány tagjai ugyanakkor az elmúlt napokban azt nyilatkozták a béremelésekkel kapcsolatban, hogy az OÉT megállapodást iránymutatónak tartják, amivel elérhető, hogy a munkavállalók ne vigyenek haza kevesebb bért annál, mint amennyit tavaly kaptak - tette hozzá.

volán sztrájk szakszervezet akszsz dobi