Munkavédelem a kereskedelemben és a vendéglátóiparban
2024. júliusában a Nemzetgazdasági Minisztérium aktualizálta "A kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek biztonsága" című munkavédelmi kiadványát, amely a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült el.
Útmutató az ágazat munkavédelmi szakmai ismereteiről
A kereskedelemben és a vendéglátóiparban a munkák, munkaeszközök és a munkakörnyezet sokféleségéből adódóan a munkavégzés veszélyei és kockázatai is sokrétűek.
Az egyes tevékenységeknek (élelmiszer-feldolgozás, forgalmazás, anyagmozgatás, anyagtárolás, teheremelés, szállítás, takarítás stb), különböző munkaeszközöknek (szeletelő gépek, keverő-, dagasztó gépek, főzőüstök stb) és munkahelyeknek (konyhák, eladóterek, rakodóterek, szállítószalag mellett stb) megvannak a maga veszélyei, kockázatai és munkahelyi biztonsági, egészségvédelmi követelményei.
A munkavállalókat érő kockázatok megelőzéséhez, mint minden más területen, megfelelő kockázatértékelést kell végezni munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység keretében.
A kiadvány a munkavédelmi előírások tekintetében az általános szabályok mellett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Biztonsági Szabályzat (KVBSZ) és az ágazati rendeletek előírásait ismerteti.
Az alapvető ismeretekről a „Kereskedelmi és vendéglátóipari tevékenységek biztonsága" című útmutatóban kapunk tájékoztatást, amely innen tölthető le.
A szakmai anyag alkalmas a munkavédelmi alapismeretek online eszköztárának kialakítására, oktatásokhoz, képzésekhez. A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, amelyhez megoldókulcs is rendelkezésre áll.