A nyári diákmunka munkavédelmi és munkaügyi kérdései

2024. június 11-én a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya, valamint a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya két tájékoztatót adott ki a nyári diákmunka aktuális kérdéseiről. A kiadványok a nyári diákmunka munkavédelmi illetve foglalkoztatási kérdéseire adnak releváns válaszokat.

A nyári diákmunka munkavédelmi és munkaügyi kérdései

Minden évben középiskolás, főiskolás és egyetemista diákok ezrei vesznek részt a nyári munkákban, pénz- és tapasztalatszerzés céljából. Sokan szervezett munkahelyi gyakorlatot teljesítenek, mások életükben először dolgoznak teljes vagy részmunkaidőben. A diákként szerzett munkahelyi tapasztalatok előnyt jelentenek a fiatalok számára, kiemelkedő lehetőségeket biztosítva a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, de foglalkoztatásuk a szükséges megelőző intézkedések hiányában fokozott kockázatot is jelenthet. Számukra, illetve az őket foglalkoztató vállalatok számára lehet hiánypótló "A nyári diákmunka munkavédelmi kérdései 2024" című tájékoztató dokumentum, amely a mellékletünkből letölthető.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály felhívja a figyelmet, hogy munkát vállaló diákok helyzete különleges, hiszen a tapasztalat és a jártasság hiánya miatt kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek, ezért a korábbi évekhez hasonlóan a szervezet idén is közzétette a diákmunkára vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatókat. A nyár közeledtével fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a diákok munkavégzésével kapcsolatos szabályokra, hiszen sok esetben speciális körülmények vonatkoznak a foglalkoztatásukra. A "Foglalkoztatási szabályok - nyári diákmunka 2024" című a dokumentum szintén a mellékletünkből letölthető.