Finálé az Operában

2024. március 24-én a Magyar Állami Operaház vezetése és az intézmény dolgozóit képviselő szakszervezetek elnökei megállapodtak a sztrájk felfüggesztésében - közölte a dalszínház vezetése az MTI-vel. Az Operaházi Dolgozók Szakszervezete megköszönte a munkavállalók hősies kiállását.

Finálé az Operában

Az öt napig tartott sztrájk után 2024. március 24-én a vasárnapi Don Giovanni-előadás és Máté-passió hangverseny már zenekari és énekkari részvétellel valósult meg, és az Opera soron következő produkciói is az eredeti évadterv szerint szerepelnek a műsoron – hangsúlyozta a dalszínház az MTI-nek eljuttatott közleményében. A közlemény szerint az Opera munkatársai számára az idei év második felében két részletben összesen 30 százalék alapbéremelést biztosít, továbbá április és szeptember hónapban nettó 140-140 ezer forint cafetéria emelést juttat. A felsorolt plusz jövedelmek beépülnek az eddigi járandóságokba.

Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) honlapján kifejezte elismerését a munkavállalóknak „a bátor, túlzás nélkül hősiesnek tekinthető kiállásukért, a megtörhetetlen akaratukért, emberhez méltó szolidaritásukért”. Bárány Balázs, az ODFSZ elnöke elmondta, a tárgyalások az utolsó felvonást készítik elő, most felfüggesztették a sztrájkot, mert a munkáltatóval sikerült megegyezniük a bérekben.

– Sokkal jobb kondíciókat sikerült elérnünk, mint az eredeti munkáltatói javaslat volt – magyarázza a szakszervezeti elnök. – A munkáltató ajánlata július elsejétől 10 százalék volt, ami évi 5 százalékos alapbérnövekmény lett volna, ehhez képest július elsejétől 10, október elsejétől 20 százalékos béremelésben állapodtunk meg. Ez így együtt az évre kivetítve 15 százalék. Az alapbérnövekmény így, a munkáltató kezdeti javaslatához képest megháromszorozódott. Abban is megállapodtunk, hogy a munkáltató a cafetériát, amely egyszeri kifizetés volt, véglegesíti, továbbá, azon munkavállalók részére, akik rendszeres éjszakai munkát végeznek minden 22 óra utáni munkavégzésre plusz 6 ezer forintot fizet. Emellett a bérkondíciók mellett kötelezettséget vállalt arra is, hogy az év végi maradványösszegeket kifizeti.

De nem csak a bérkérdésben, egy sor munkáltatási, munkafeltételeket javító kérdésben is megállapodtunk – folytatja Bárány Balázs – és ez jó alap arra, hogy a sztrájkot szüneteltessük. A sztrájkot akkor vonjuk vissza, ha a kollektív szerződésben mindkét fél határozott elkötelezettséget vállal a részmegállapodások beépítésére. A március 25-i tárgyaláson  úgy éreztük, hogy ez határozott szándéka a munkáltatónak, hiszen az egész társulatra vonatkozó bérmegállapodást kötöttünk. Úgy gondolom, legkésőbb április 30-ig lezárjuk a kollektív szerződést és aláírjuk a sztrájkot végleg lezáró megállapodást.

Úgy látom, és örülök annak, hogy az Opera is elismerte, hogy célszerű megállapodni – válaszolta arra a kérdésre a szakszervezeti vezető, hogy győzelemként értékeli-e a megállapodást.  – Nem úgy értékelem, hogy legyőztük a munkáltatót, hanem úgy, hogy a munkáltatót el tudtuk juttatni arra a felismerésre, hogy a társulati tagokat és képviseletükben eljáró szakszervezeteket is egyenrangú partnernek tekintsék. A társulatba pedig minden egyes munkavállaló, a műszakosoktól a zenészekig beletartozik.

kl.