1397 aláírás a nyitott határért

2024. március 21-én mégsem rövidül jelentősen a határ nyitva tartása, és lehetővé válik a vajdasági munkavállalóknak, hogy kerülő nélkül eljuthassanak a munkahelyeikre. Nyisztor Margaréta, az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete elnöke és kollégái 1397 aláírást gyűjtöttek össze a cél érdekében.  

1397 aláírás a nyitott határért

– A magyar rendőrség hivatalos oldalán csütörtökön még az jelent meg, hogy március 20-tól csak 7-től 19 óráig tartott volna nyitva a Horgos-Röszke közúti határátkelő. Ez borzasztóan hátrányos lett volna a munkavállalóknak, mivel a dolgozók így csak kerülővel, több órás plusz utazással tudtak volna a munkába beérni – magyarázza Nyisztor Margaréta.  

Bár novembertől egész nap működött a Horgos-Röszke közúti átkelő, az illetékesek számára ez csak ideiglenes intézkedés volt, amelyet 2024. március 20-ig vállaltak. Hogy ne lehetetlenüljön el a helyzet, az ÉMFSZ aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy vagy maradjon fenn a határ teljes nyitva tartása, vagy a kérdés úgy legyen szabályozva, hogy a munkavállalók beérjenek a munkahelyükre, és legyen idejük haza is menni.

Nyilván nagy súly adott, hogy a kérdést a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke is felvállalta – folytatja az eszmefuttatást a szakszervezeti elnök –, de úgy éreztük, hogy nekünk is tennünk kell azért, hogy az illetékeseket meggyőzzük. Főleg akkor, amikor nyilvánosságra hozták, viszonylag kicsi a határforgalom...ez sajnos megalapozhatta volna a szűkebb idősávú nyitva tartás elrendelését. A nyitva tartás körüli hercehurcát az átjáró kollégák is jelezték, ezért keresték meg a szakszervezetet, hogy a határ innenső oldalán is lobbizzanak azért, hogy a munkába időben elérjenek a dolgozók.

– Ahogy dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, úgy a magyarországi oldalról, a LIGA konföderáció nevében dr. Mészáros Melinda is sokat tett azért, hogy ez a döntés megszülessen. A szakszervezetünk 1397 aláírást gyűjtött össze, és további akciókat is szerveztünk az ügy érdekében. Nagyon örülök, hogy ezekre nem kell sort keríteni, hogy a kérdés nyugvópontra ért, mivel reggel 5-től 23 óráig lesz nyitva a jövőben is a Horgos-Röszke közúti határátkelő.

Végezetül Nyisztor Margaréta megköszönte a támogatóknak, hogy segítették az aláírások összegyűjtését, és azoknak is köszönetet mondott, akik az ügy érdekében aktívan közreműködtek a kérdés megoldásában.

-l