30 év alatt: bértámogatás, albérleti és útiköltség-hozzájárulás

Áprilisban indul az a harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program, amely keretében 4-6 hónapig a munkabér ötven százalékát, valamint albérleti és útiköltség-hozzájárulást igényelhetnek a cégek.  

– Áprilisban indul a kormány kétszázmilliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja – jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 csatorna adásában. Magyarországon az aktivitási ráta az Európai Unió első harmadában van, de ez az arányszám a harminc alatti, valamint az 55 év feletti korosztályokban az uniós átlagnál mintegy tíz százalékponttal alacsonyabb. Az államtitkár szerint ezért kell ezekben a csoportokban az aktivitást erősíteni és segíteni a pályakezdő fiatalok belépését a munkaerőpiacra.

A program három lábra épül: bértámogatás, albérleti és útiköltség-hozzájárulás. Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér ötven százalékát átvállalja a munkáltatótól. 

Álláskeresők 2.jpg [md-600]

Amennyiben a munkahely a lakóhelytől hatvan kilométernél messzebb található, a programban a minimálbér hetven százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig tíz kilométerenként tízezer forintos útiköltség-támogatást biztosítanak.

Czomba Sándor elmondta, hogy az említett program elemei között piacképes tudást biztosító képzési támogatás is szerepel. A kormány tervei szerint a kétszázmilliárd forintos kezdeményezés 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti. Ezen belül hatvan-hetvenezren bértámogatásban és 25-30 ezren képzésben részesülhetnek. Az államtitkár a távirati iroda tudósítása szerint fontosnak nevezte, hogy a mintegy 23 500, 25 év alatti regisztrált álláskereső fiatal minél hamarabb munkaerőpiaci tapasztalatot szerezhessen.

– A regisztrált álláskeresők száma mintegy 240 ezer, ezenfelül a passzív inaktívak száma eléri a hatvanezret, és a kormány ennek a csoportnak is támogatni kívánja a bevonását a munkaerőpiacra. A tervek szerint az Ifjúsági Garancia Plusz programhoz hasonló segítség indul a harminc év felettieknek – tette hozzá.