Sztrájk az Operaházban

2024. március 19-én a teljes zenekar és a férfikar egy órán keresztül sztrájkolt a Don Giovanni előadása alatt a Magyar Állami Operaházban. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke hangsúlyozta, a sztrájk megállapodásig tart. Úgy tűnik, ma sem lesz hagyományos Hunyadi László előadás.

Sztrájk az Operaházban

Még február 22-én hirdetett sztrájkot az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, mivel a kollektív szerződés megkötésére és a jövő évi bérfejlesztésre vonatkozó tárgyalások nem hozták meg a kívánt eredményt. Tárgylások folytak, mindmáig eredménytelenül.

Bárány Balázs elmondta, 2024. március 19-én Ókovács Szilveszter főigazgató a produkció előtt összehívta a produkcióban dolgozó munkatársakat, és próbálta meggyőzni őket, hogy ne sztrájkoljanak, amely cselekedet a szakszervezeti elnök szerint kényszerítés. Pedig az Opera munkatársai, a művészei és műszaki dolgozói csak azt akarják, hogy normális munkavégzés és tisztességes bér legyen – folytatta a szakszervezeti elnök.

Végül a Don Giovanni kórus és zenekar nélkül, zongorával kísért énekléssel kezdődött. A második felvonásra, „sztrájk” feliratú pólóban, visszajöttek a zenészek.

Bárány Balázs úgy véli, Ókovács Szilveszter megtévesztette az embereket, amikor azt állította, hogy a hétfői bértárgyaláson 14,8 százalékos béremelést ajánlott. Az Indexnek nyilatkozva azt mondta: „Ez nem igaz. Amit felkínált, az a júliusi 10 százalékos béremelés volt, nem visszamenőleges hatállyal. Továbbá, ha lefújják a sztrájkot, akkor mindenki 140 ezer forintot kap a SZÉP-kártyájára. Szeptemberben, amikor az Opera 140 éves lesz, akkor újabb 140 ezer forintot kapnak, amit valamilyen formában kifizetnek. Ez nem 14,8 százalék, akárhogy is számolom, hanem 5,03 – mondta az ODFSZ elnöke.

2024. március 20-án pedig a műszaki dolgozók is sztrájkba léptek az Operaházban, helyettük az irodai munkatársak bontják a díszleteket – tudtuk meg a szakszervezeti elnöktől, aki hozzátette – ez a munkafolyamat így szabálytalan és rendkívül balesetveszélyes.

A sztrájk pedig folytatódik, erősítette meg Bárány Balázs, aki hozzátette, fel kellett hívnia a vezetőség figyelmét, hogy a sztrájktörvény szerint a sztrájk alatt a munkáltató tárgyalni köteles. Információink szerint ma 20 órakor folytatódnak a tárgyalások.

-l