Bérmegállapodás a FESTO-AM Kft.-nél

2024. március 12-én a FESTO-AM KFt. és a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezet között létrejött a bérmegállapodás, valamint egy megállapodás a vállalat 2023. évi eredményéhez kapcsolódó egyösszegű jutalomairól. A Kósa János, a szakszervezet alelnöke szép eredménynek tartja a fizikai munkakörökben elért 12 százalékos alapbéremelésről szóló megállapodást.

Bérmegállapodás a FESTO-AM Kft.-nél

A megállapodás szerint az alapbéremelés mértéke a termelő (direkt) fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalók esetében minden munkavállaló 6 százalékos fix emelést kap, amelyre a fizetés nagyságától függő kiegészítés jár. Ha valaki 500 ezer Ft alatt keres, további 6 százalékot kap, ha 650 ezer forint felett, akkor csak további 4,5 százalékot. Így összességében 10,5-12 százalék közötti alapbéremelést vehetnek kézhez a fizikai munkavállalók.

(Az átlagos emelés mértéke keretszám, amelyet az egyes munkavállalók esetében a területi vezető jogosult csökkenteni vagy növelni.)

Az alapbéremelés mértéke a szellemi, illetve a nem termelő fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalók esetében szintén 6 százalék fix, és ezt követően, a fizetéstől függően, az 500 ezer forint alatti keresetűeknél 5,5 százalék plusz, a 800 ezer forint fölött keresőknél pedig 3 százalék plusz. Így az átlagos béremelés a különböző fizetési kategóriákban 8 százaléktól 11,5 százalékig terjed.

A megállapodás a duális képzésben résztvevő tanulók alapbére tekintetében további felülvizsgálatot ír elő.

A béremelés 2024. április elsejétől lép életbe. A megállapodás szerint a részmunkaidős foglalkoztatás esetén a béremelés mértéke a napi 8 órás (teljes munkaidős) foglalkoztatás szerinti alapbérnek megfelelően kerül meghatározásra.

A megállapodás szerint a munkavállalók bruttó 115 ezer forint jutalmat kapnak, amiért a nehézségek ellenére a vállalat a korábbi évekhez képest javítani tudta eredményességét. (A vállalat duális képzésében résztvevő tanulók esetében a kifizetésre kerülő jutalom összege bruttó 23 ezer forint.)

Kósa János, a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete alelnöke úgy gondolja, az országos összevetésben szép eredményt tudtak elérni a megvalósult alapbéremeléssel. Elmondta, a munkáltató a hagyományoknak megfelelően üzleti tikoknak minősítette a kezdeti ajánlatát, de el kell mondani, hogy rugalmasan állt a szakszervezeti követelésekhez, így elkerülhető volt a tavalyi sztrájkkészültség meghirdetése. Kósa János hozzátette, a tagoknak azt mondja, a bérmegállapodással a befizetett tagdíj többszörösét sikerült a munkavállalók részére elérni.

-l