5 milliárd alvópénz a SZÉP-Kártyákon

Nem mindegy, mikor ürítjük ki a SZÉP Kártya zsebeit, mivel a SZÉP Kártya működésére vonatkozó kormányrendelet szerint a szolgáltató május 20-án egyszeri díjat számít fel a fel nem használt egyenlegre. Ötmilliárd forint arra vár, hogy elköltsék. 

5 milliárd alvópénz a SZÉP-Kártyákon

A Széchenyi Pihenő Kártya  működésére vonatkozó kormányrendelet szerint korábban május 31-én kellett figyelni a régebbi egyenlegekre, hogy teljes mértékben, költségek levonása nélkül felhasználhassák ezt a kártyabirtokosok. Ezt a helyzetet egy 2022. október 6-án megjelent kormányrendelet módosította, így 2024-ben már új határidőket kell szem előtt tartani.

2022. október 15-től a feltöltés után eltelt egy évet követő március 20-ig vagy szeptember 20-ig fel nem használt egyenleg terhére 15 százalékos egyszeri díjat számít fel a szolgáltató ezeken a napokon. A díj nem számítható fel azon pénzeszközre, amely után e rendelet szerinti díjat már számoltak fel – idén március 20-án a 2022. október 15. és 2023. március 20. között feltöltött és fel nem használt egyenlegekre kell figyelni – emlékeztetett Fata László juttatási szakértő a portál szerint. 

Mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak érdemes figyelembe venni ezt az új szabályt. Ha ugyanis a munkáltató 2024. március 20. előtti napokban utalja a munkavállalók SZÉP Kártya juttatásait, azt a fenti szabályok szerint 2025. március 20-ig lehet költségek levonása nélkül felhasználni. Amennyiben ez a feltöltés pár napot csúszik, úgy fél évvel is hosszabbodhat a „díjmentes” felhasználás ideje.

Ha a munkáltató 2024. március 20. előtti napokban utalja a munkavállalónak a Széchenyi Pihenő Kártya  juttatásait, azt a szabályok szerint 2025. március 20-ig lehet költségek levonása nélkül felhasználni. Ha később, akkor fél évet hosszabbodhat a „díjmentes” felhasználás ideje.

A 2024. március 20. utáni napokban feltöltött SZÉP-kártya-juttatásokat a jelenleg érvényes szabályok szerint 2025. szeptember 20-ig költhetik el a kártyabirtokosok költségek levonása nélkül – írták.

Jelenleg ötmilliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon, így a kedvezményes források felhasználása, továbbá a gazdaság támogatása érdekében a kormány felkéri a SZÉP-kártya-szolgáltatókat, hogy értesítsék azon ügyfeleiket, akiknek legalább 50 ezer forintnyi, 2022. október 15-e előtt jóváírt juttatás áll rendelkezésre számláján.

index.hu