Két számjegyű bérmegállapodás a győri Eatonnál

2024. március 6-án az Eaton Manufacturing Kft. és a LIGA – Ifjúsági, Munkás, Érdekvédelmi Szervezet bérmegállapodást kötött Győrött. Bognár Ferenc LIMÉSZ elnök és Szabó Zsolt csoportügyvivő elmondta, a megállapodás érinti az alapbért, a mozgóbért és a cafetériát.

 

Két számjegyű bérmegállapodás a győri Eatonnál

A megállapodás szerint a 2024. március elsejétől kialkudott alapbér emelés a direkt munkatársaknak (operátorok, gépkezelő-, instruktor munkakörök) 11 százalék. A raktári dolgozók, karbantartók, szerszámkarbantartók, gépbeállítók, valamint a szellemi munkát végző, nem műszakos munkarendben, az úgynevezett indirekt munkakörökben dolgozók átlagosan 10,5 százalékos (10-12 százalék közötti) béremelést kapnak. A szellemi besorolású munkavállalók átlagosan 1 százalékos (7,5 és 14 százalék közötti) béremelésre számíthatnak az év hátralévő részében.  

Az alapbéremelésen felül a direk és indirekt munkakörben dolgozók is jogosultak a 4 százalékos mozgóbér elérésére, a szellemi munkakörben dolgozók pedig úgynevezett bónuszprogramban vesznek részt.

A cafetéria összege 450 ezer forintra emelkedik.

Dr. Bognár Ferenc elmondta, a megállapodás szerint az átlagos jövedelem a direkt munkakörben dolgozók számára 14,5-15,5 százalékkal emelkedik, a indirekt munkakörben dolgozók esetében 11-15 százalékra, illetve a szellemi munkát végzők számára 10,3 százalékos.

A szakszervezeti elnök hangsúlyozta, hogy jó ajánlatot kaptak a vállalattól, és azt sikerült még jobbá tenni. Ebben, elmondása szerint, nagy szerepe volt Molnár-Vojtkó Tünde háttérszámításainak és gazdasági elemzésének, Szabó Zsolt csoportügyvivő munkájának, illetve annak, hogy a vállalat képviselői korrekt partnerek voltak a megállapodás létrehozásában.

Szabó Zsolt csoportügyvivő úgy fogalmazott: „Nehéz volt tartani a lelket az emberekben a tárgyalási folyamat alatt, amely már januártól elkezdődött. Március elsejéig szerettük volna a tárgyalásokat lezárni, de voltak félreértések az adatok átadása terén. Ugyanakkor a pénzügyi háttéranyag bemutatása után rugalmasabban állt hozzánk a cég, úgy gondolom, jobb bérajánlatot kaptunk, mint amivel korábban számoltak. Nem volt egyszerű az egyezkedés, nekünk is engedni kellett, a vállalatnak is, talán erre lehet azt mondani, hogy elmentünk a végsőkéig. A megállapodás százalékának mindenképpen örülök, de a kollégák is: az utóbbi napokban vagy 60-70 ember köszönte meg, hogy ilyen béremelést sikerült kiharcolni!

l-