Sztrájk az Operában?

2024. február 22-én az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete sztrájkot hirdetett, mivel a kollektív szerződés megkötésére és a jövő évi bérfejlesztésre vonatkozó tárgyalások nem hozták meg a kívánt eredményt. A határozatlan ideig tartó sztrájk tervezett kezdési időpontja 2024. március 19. 

Sztrájk az Operában?

Az ODFSZ elnökségének közleménye szerint a február 22-i tárgyaláson nem történt elmozdulás, sem a bérek sem a kollektív szerződés tekintetében, ezért a korábban bejelentetteknek megfelelően az Operaháznál képviselettel rendelkező szakszervezetek sztrájkfelhívást bocsátottak ki. Hangsúlyozták, a korábbi követelések változatlanok.

Korábbi követeléseiket a munkavállalók úgy fogalmazták meg, hogy „a legnagyobb aktivitást, nézőszámot, saját bevételt, előadást, produkciót felmutató, a legnagyobb nemzetközi beágyazottsággal bíró és a legnagyobb értékű ingatlanvagyont felelősen kezelő intézmény legalább a budapesti átlagkeresethez zárkózzon fel, foghassa be az ALDI és a LIDL bolti eladóinak bérét, és legalább a kulturális szférában kapja meg újra az őt, általa pedig az intézményt a közvélekedésben is megillető helyet.”

Az ODFSZ és a MZTSZ sztrájkfelhívásában kijelentette, hogy "annak érdekében, hogy kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, a visszaélésszerű joggyakorlást nem tűrő viszonyok között történjék a munkáltatás" a Magyar Állami Operaháznál 2024. március 19. 18.00 órától kezdődő, a kollektív szerződés megkötéséig és a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás létrejöttéig tartó sztrájkot kezdeményeznek.

A követelések megtekinthetők itt

 

A kollektív munkaügyi vita folytatására jövő szerdán kerül sor.

-l