Nőtt a munkavédelmi bírság

2024- február 14-én megjelent a munkavédelmi bírság mértékéről és a kiszabására vonatkozó részletes szabályokról, valamint a munkabiztonsági szaktevékenység végzésére jogosult személyek nyilvántartásának és továbbképzésének szabályairól szóló kormányrendelet. Miskéri László, a LIGA munkavédelmi szakértője szerint a magasabb bírságoktól csökkenhet a munkabalesetek száma, de ehhez erősíteni kellene a munkaügyi ellenőrzéseket is.

Nőtt a munkavédelmi bírság

A Kormány 25/2024. (II. 14.) Korm. rendelete szabályozza a munkavédelmi bírság kérdését, valamint a munkabiztonsági szakemberek nyilvántartását és továbbképzését.

A munkavédelmi bírságok alsó határa munkavállalónként a duplájára, azaz 100 ezer forintra emelkedik, a felső határ a jelenlegi tízszeresére, 100 millió forintra nő. Munkabaleset vagy egészségkárosodás esetén háromszorosára, súlyos munkabaleset esetén tízszeresére, halálos munkabalesetnél húszszorosára emelkedik a bírságtétel. A bírság összegét többszörösére növelheti a szabálytalanságok száma, illetve a veszélyeztetés időtartamának mértéke. A szabálytalanságoknál esetlegesen felmerülő súlyosbító tényezők pedig még tovább emelhetik a kiszabott bírság összegét - ismertette az NGM.

A foglalkoztatás-felügyeleti bírságtételek alsó határa márciustól ötszörösére, 150 ezer forintra módosul. A felső határ mikro- és kisvállalkozás esetén nem változik, középvállalkozás esetében maximum 20 millió forintra, a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások esetén pedig 25 millió forintra nő. A mérlegelés alapú bírságkategóriáknál cégméret szerint változnak a bírságtételek, minél nagyobb egy vállalkozás, annál magasabb a kiszabható összeg. Az új idegenrendészeti törvény rendelkezéseivel összhangban a harmadik országbeli állampolgárok engedély nélküli foglalkoztatására vonatkozó szankciók is tovább szigorodnak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A témához kapcsolódva Miskéri László elmondta:" A munkavédelmi bírság mértékének és kiszabásának meghatározása véleményem szerint eredményezheti azt, hogy csökken a munkabalesetek száma. Ehhez az szükséges, hogy a munkavédelmi hatósági apparátus kellő létszámmal rendelkezzen, az ellenőrzések száma növekedjen. Jelenlegi ellenőri létszámmal a munkáltatók igen kis részét képesek ellenőrizni. Egy nemrégiben készült kimutatás szerint, a jelenlegi ellenőri létszámmal átlagosan 128 évente kap egy munkáltató munkavédelmi hatósági ellenőrzést."

l-