13,5 százalékos alapbéremelés a Budapesti Közműveknél

Megszületett a 2024. évi bérmegállapodás a Budapesti Közműveknél. A munkavállalókat képviselő reprezentatív szakszervezetek elnökei, és a Budapesti Közművek vezetése 2024. január 23-án írták alá a dokumentumot. Lázár Lászlóné, a  Budapesti Közművek Dolgozóinak Szakszervezetének elnöke elmondja, a megállapodás január elsejétől érvényes, februárban már az emelt béreket kapják a dolgozók. 

13,5 százalékos alapbéremelés a Budapesti Közműveknél

A több mint ötezer fős munkavállalói állományára vonatkozó 2024. évi bérmegállapodás értelmében a Budapesti Közművek dolgozói átlagosan 13,5% alapbéremelésben részesülnek 2024. január 1-től. A béremelés kiterjed a Budapesti Közművek valamennyi divíziójára (FKF Hulladékgazdálkodási, FKF Köztisztasági, FŐTÁV Távhőszolgáltatási, FŐKERT Kertészeti, BTI Temetkezési, és FŐKÉTÜSZ Kéményseprőipari Divíziók), valamint a támogató területek munkavállalóira is.

– A szellemi és a fizikai munkavállalók részére egyaránt 13 ,5 százalékot kaptak átlagban, és senki sem kaphat kevesebbet, mint 12 százalék, és többet, mint 17 százalék – magyarázza a szakszervezeti elnök. – Külön öröm, hogy a megállapodás a szenioritást is figyelembe veszi, valamint a cafetéria is korrekt összegű marad. Létezik egy teljesítményértékelési rendszer is, erre az alapbér 8 százalékát lehet fordítani, valamint a fix pótlékokat is megemeltük 13,5 százalékkal, ilyen például a gépjárművezetési pótlék, vagy a pénzkezelési pótlék. Megmaradt a Budapest pótlék is, amely az évek számához viszonyul. Ha valaki például 25 éve dolgozik a cégnél, akkor minden hónapban pluszjuttatásként az alapbér 4 százalékát kapja.

Lázár Lászlóné hozzáteszi, a bérmegállapodás előkészítése és megkötése 13 tárgyalási fordulót vett igénybe, ezek során a Társaságnál működő két reprezentatív szakszervezet, a BKDSZ és a HVDSZ 2000 végig konstruktívan, a munkavállalói érdekek következetes képviselete mentén vett részt.  Az eredményes megállapodás révén Budapest egyik legnagyobb létszámú dolgozói közösségének munkavállalói, a nehéz gazdasági körülmények ellenére is versenyképes juttatási csomagban részesülnek 2024-ben.

-l