Új év, új jogszabályi rendelkezések 2024-ben

A Magyar Nemzet összeszedte, milyen változások jönnek 2024-ben. Új CSOK program, összevont ünnepnapok, a minimálbérrel emelkedő GYED és más ellátások.

Új év, új jogszabályi rendelkezések 2024-ben

A szabadság tervezése

Érdemes átgondolni az éves a szabadnapokat, 2024-ben ugyanis bőven lesz alkalmunk hosszú hétvégézni, ha alaposabban megnézzük az előttünk álló ünnepnapokat és hosszú hétvégéket. 

A vonatkozó GFM-rendelet szerint három olyan ünnepnap is lesz, amely keddre vagy csütörtökre esik, így az azt megelőző munkanap is szabadnap lesz: keddre esik augusztus 20. és december 24. is., valamint december 27. pedig péntek lesz.

Ezekért a pihenőnapokért cserébe ugyanakkor dolgoznunk kell majd augusztus 3-án, december 7-én, és december 14-én.

A háromnapos hosszú hétvégéből sem lesz hiány 2024-ben, a szilveszter után a pünkösdi hétvége következik, május 18-19-20., azaz szombattól hétfőig pihenhetünk, majd ősszel, mindenszentek idején, november 1-2-3-án, három teljes napunk lesz elhunyt szeretteinkre emlékezni, vagyis péntek, szombat és vasárnap is otthon lehetünk.

Emellett lesz két négynapos hosszú hétvége is, ilyen lesz a húsvét, március 29–31. és április 1.: péntek, szombat, vasárnap, hétfő. Valamint az államalapítás ünnepe is, 2024. augusztus 17–20.: szombat, vasárnap, hétfő, kedd.

Családi támogatások


A vissza nem térítendő támogatások mellett hatalmas segítség lesz a családalapítás előtt állóknak az új csok plusz program 2024-ben, amelybe január elsejétől azok tudnak belépni, akik új gyermeket vállalnak, és valamilyen ingatlantranzakcióban vesznek részt, vagyis, ha az első közös lakásukat vásárolják meg, nagyobb ingatlanba költözik a család vagy ha bővíteni kívánják otthonukat. A konstrukció lényege, hogy hány gyermekessé válik a család az új gyermek érkezésével: ha egygyermekessé, akkor 15, ha kettő, akkor harminc-, ha három- vagy több gyermekessé, akkor ötvenmillió forintos államilag támogatott hitelt tudnak igénybe venni, aminek a kamata maximum háromszázalékos, ezt az állam a teljes futamidőn át garantálja. A családügyi államtitkár, aki nemrég tette le országgyűlési képviselői esküjét, arra is kitért, a feltételek egyaránt vonatkoznak az új és használt lakásokra is, ahogyan az illetékmentesség is az ingatlan teljes értékére vonatkozik.

Idén januártól nő a babaváró összege is, a házaspárok tízmillió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá a konstrukcióval.

2024 januártól emelkedik több családi ellátás összege is: a gyermekgondozási díj (gyed) maximálisan folyósítható összege bruttó 373 520 forintra, a diplomás gyed alapképzésben részt vevő hallgatóknál 186 760 forintra, mesterképzésben részt vevők esetében pedig 228 200 forintra. A gyermekek otthongondozási díja (gyod), amely az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülőknek jár, 266 800 forintra nő, a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek gondozása miatti keresőképtelenség időtartamára járó táppénz napi összege pedig 17 787 forintra emelkedik.

Minimálbér és garantált bérminimum

Több fizetés érkezik csaknem egymillió dolgozó számlájára is január elején a korábbi bérmegállapodásnak köszönhetően. A minimálbér és a szakmunkás-minimálbér decemberi (garantált bérminimum) emelésével a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig tíz százalékkal, 326 000 forintra növekedett.