Szükséges-e az üzemorvos?

Egy törvénytervezet szerint a munkáltatók nagy részénél megszűnhet Magyarországon a kötelezően előírt foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálat. Miskéri Lászlót, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi képviselőjét kérdeztük, szükséges-e az üzemorvosi rendszer . 

Szükséges-e az üzemorvos?

Teljesen megszűnteti a törvény a foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálatokat?

- Meglátásom szerint, itt most, nem csak arról van szó, hogy csak a miniszter által meghatározott munkáltatóknál, munkaköröknél, tevékenységek esetében lesz továbbra is kötelezően előírva az előzetes és ismétlődő foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálat. Azt tudni kell, hogy a munkavédelemnek két területe van, mégpedig a munkaegészségügy és a munkabiztonság. A munkaegészségügy magában foglalja a foglalkozás-egészségügyet, ezen belül az ergonómia, a toxikológia, és a munkahelyi egészségfejlesztés. Ezen túlmenően a munkaegészségügyhöz tartozik a munkahigiéné.  

Jelenleg (még) a munkáltatóknak szerződést kell kötniük foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóval. Az nem kérdés, hogy amennyiben a munkáltató számára nem lesz kötelező a munkavállalók munkaköri orvosi vizsgálatának elvégeztetése, akkor egészen biztosan nem fog szerződést kötni. Ebből eredően nem lesz foglalkozás-egészségügyi ellátás sem, ezen belül, úgy mint ahogyan fentebb írtam, az ergonómia, a toxikológia, és a munkahelyi egészségfejlesztés tevékenység sem. Nem is beszélve a munkahigiénéről.

A módosítás tehát végső soron a munkavédelmet gyengíti.

- Meglepő ez a tervezet, hiszen éppen a napokban, szintén Semjén Zsolt késő éjszakában benyújtott „saláta" törvény tervezetében szerepel a munkavédelmi törvény azon módosítása is, hogy a tervezet szerint a biológiai kockázatértékelés ezentúl munkaegészségügyi szaktevékenység keretén belül végezhető el. Ha nem lesz szerződés foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóval, akkor honnan tud olyan munkaegészségügyi szakembert találni, aki kellő ismerettel rendelkezik a munkahely tekintetében?

Mennyire veszélyeztetné a munkavállalókat, ha elfogadnák a törvényt?

- Nem áll távol az igazságtól, aki úgy fogalmaz, hogy ezzel „vágóhídra küldik a dolgozókat". Így nem lesz arra lehetőség, hogy a munkavállalók egészségét folyamatosan nyomon kövesse szakorvos, szükség esetén be tudjon avatkozni. Bizonyos élettani elváltozások esetén, annak észlelése során a foglalkozás-egészségügyi szakorvos a munkavállalóval konzultálva, háziorvosi vizsgálatot javasolva gondozásba vette a dolgozót. Ez lehetett pl. magas vérnyomás, kardiológiai rendellenesség, és egyéb. Ismeretségi körömben van olyan, akinek a szívelégtelenségét a foglalkozás-egészségi orvos diagnosztizálta, szakvizsgálatot javasolt. A szakvizsgálaton súlyos, -életveszélyes- szívelégedetlenséget tártak fel, soron kívüli igen komoly műtétet kellett rajta végrehajtani. A műtét sikeres volt és a mai napig köztünk van a kolléga.

-l