Kiemelt juttatások Nyíregyházán

Az Electrolux bezárja nyíregyházi hűtőgépgyárát, de a gyár hűségbónuszt, személyre szabott információs lehetőségeket, képzéseket biztosít, állásbörzét szervezett annak érdekében, hogy a 600 munkavállaló új munkahelyet találjon. Tárkányi Anikót, a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete vezetőjét kérdeztük a menedzsment „Gondoskodó elbocsátás” programjáról.

Kiemelt juttatások Nyíregyházán

2005 januárjában indult a termelés a nyíregyházi Electrolux gyárban, kevéssel ezután megalakult a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete, amely hamarosan ezer tagot tudhatott magáénak. Ez év februárjában jelentette be az Electrolux, hogy a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását a nyíregyházi gyárban.

Tárkányi Anikó, a Hűtőgépgyártók Független Szakszervezete elnöke elmondta: – A hűtőgépgyár a Nyíregyházán megvalósuló fejlesztések egyik zászlóshajója volt, mindenki nagyon örült, hogy stabil munkahelyet sikerült találnia. Tavaly azonban bejelentette a gyár igazgatója, hogy az Electrolux Csoport elemzéseket készít, vizsgálják a gyárat, hogy mennyire gazdaságos a működése. Elmondta, ha nem olyan lesz az eredmény, amire számítottak, akkor megszűntethetik a termelést Nyíregyházán.

– Vártuk a februári bejelentést, hogy mi lett a versenyképességi vizsgálat eredménye. Ez a nyíregyházi dolgozóknak nehéz volt, mert a döntés arról szólt, hogy Nyíregyházán megszűntetik a hűtőgépgyártást. Óriási döbbenet volt az első reakciónk. Mindenki azt kérdezte, vajon hogyan tovább.

Ekkor tárgyalások kezdődtek az üzemi tanács, a szakszervezet és a felsővezetés között. Az első megállapodás az volt, hogy a menedzsment megemelte a havi ösztönzőrendszert 100 ezer forintra. (Ennek részei például a termelési bónusz, a napi célkitűzések megvalósulásáért, vagy a jelenléti bónusz). Ez kollektív szerződésen kívüli megállapodás volt, és havi szinten számoltuk el. Így a megállapodások szerint a bérek megemelkedtek, amely nagy könnyebbséget jelentett a dolgozóknak.

Ugyanakkor a fejünk felett ott lebegett, hogy 2024. január 4-ével bezár a gyár. Ezért további megállapodásokat kötöttünk, amelyek szerint egyrészt a vezetőség biztosította a kollektív szerződésnek megfelelően a szerződésben megállapodott juttatásokat, amelyek jóval kedvezőbbek, mint a Munka törvénykönyvében szereplő mértékek. Emellett a gyártás leállítási ütemtervben meghatározott ideig a vállalatnál maradó munkavállalók további három havi hűség bónuszra lehetnek jogosultak. Mindezt a kölcsönzött munkavállalók is megkapják. Továbbá ajándékként mindenki kap tárgyi ajándékot is (mikrohullámú sütőt és airfryert).

A szakszervezeti vezető hozzátette: – A leépítés lépcsőzetesen zajlik. Ezen a héten távozik a három műszakból az első, így megszűnik az éjszakai műszak. A következő munkavállalói csoport november 10-én távozik, és decemberben történik meg a harmadik műszak leépítése.

A munkáltató a munkatársak maradását motiváló és elhelyezkedésüket támogató programja ingyenes pszichológiai konzultációt és tréninget is biztosít minden munkavállalónak. Ezen kívül álláskeresési tréningeket is szervez. 2023. szeptember 18-án szervezték az állásbörzét, amelyre 43 vállalat jött el, akik munkaerőt keresnek. E-mail címet adtak, elmondták a lehetőségeket. A HR vezetés megszervezte, hogy mindenki részt vehessen olyan oktatáson, amely arra készíti fel a munkavállalókat, hogy a mai világban hogyan lehet állásra pályázni, önéletrajzot írni. Továbbá a cég által megbízott HR cég 3 hónapig személyesen és telefonon ad segítséget az állást kereső munkavállalóknak.

Az Electrolux Csoport a svéd Qvantum hőszivattyúgyártónak adta el a gyárat. Az állásbörzén a Qvantum jelezte, hogy több  electroluxos dolgozót is szeretne foglalkoztatni. A környékbeliek sokan leadták a jelentkezésüket. De már most is sokan találtak állást Nyíregyházán kívül Debrecenben és Tiszavasváriban is.

Tárkányi Anikó így összegezte a tapasztalatit: – Örülünk annak, hogy a gyárvezetőség mindent megtett azért, hogy a dolgozók munkát találjanak és nem csak szakmailag, emberileg is sok segítséget nyújtanak mindenkinek.

l-