A munkaeszközök biztonsága

A munkahelyeken a munkavégzés során alkalmazott vagy azzal összefüggésben használt munkaeszközök (gép, készülék, szerszám vagy berendezés) biztonságos működtetése, rendeltetésszerű használata munkavédelmi követelmény. Az alábbi kiadvány ebben jelent segítséget. 

A munkaeszközök biztonsága

A gépekre vonatkozó szabványok és törvényi, rendeleti előírások, gyártói dokumentációk határozzák meg a munkaeszközök biztonsági és egészségvédelmi követelményeit.
A munkáltató kötelezettségei mellett a munkavállaló kötelezettségei is megjelennek a használt munkaeszközökre vonatkozóan.

Az elmúlt évben a legtöbb munkavédelmi intézkedés a nem megfelelő munkaeszközök miatt történt, ami a munkaeszközök ellenőrzésének, felülvizsgálatainak és karbantartásának, a feltárt hiányosságok javításának szükségességét mutatja. Az előírások betartásával a fizikai sérülések (balesetek) bekövetkezése elkerülhető, illetve annak kockázata minimálisra csökkenthető.  

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése" elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Munkaeszközök biztonsága" témájú útmutatóban kapunk tájékoztatást, amely kiadvány a mellékletünkből letölthető.


Letölthető dokumentumok:

Munkaeszközök biztonsága.pdf