Megszületett a megállapodás a FESTO-AM Kft-nél

2023. május 5-én a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete sikeres tárgyalássorozatot zárt a FESTO-AM Kft.-nél. Úgy érezzük, a sztrájkfenyegetést sem nélkülöző bértárgyalás eredményre vezetett, mondta Kósa János, a szakszervezet alelnöke.

Megszületett a megállapodás a FESTO-AM Kft-nél

Kósa János elmonta, a Logisztikai és Könnyűipari Dolgozók Szakszervezete és a munkáltató február elején kezdte meg a 2023. évi bérfejlesztés tárgyalását. A felek homlokegyenest más koncepcióval érkeztek az egyeztetésre. A szakszervezet ragaszkodott egy reálbérmegtartó emeléshez, míg a cég egy inflációs cél alatti fejlesztésben gondolkodott.

Hosszú tárgyalássorozatot követően, úgy megmerevedtek az álláspontok, hogy az LKDSZ elnöksége kénytelen volt kollektív munkaügyi vitát kezdeményezni és ezzel párhuzamosan – munkavállalói nyomásra – megalakította a sztrájkbizottságot. "A huszonnegyedik órában sikerült egy olyan kompromisszumos megállapodást kötni, amely országos viszonylatban is kiemelkedőnek mondható"– állítja a szakszervezet alelnöke.

A megállapodás csomag az alábbiakból tevődik össze: a fizikai dolgozóknak 400 ezer forint alapbérig 19%-os emelés, efölött 16%-os alapbéremelés április elsejétől.

A szellemi dolgozók esetében 550 ezer forint alapbérig 15%-os emelés, afölött 12%. A 800 ezer forint alapbér fölött kereső kollégák 11% emelésben részesültek.

A csomag része még az éves cafetéria keret 60 ezer fortinttal történő emelése illetve a 15 évnél régebben a vállalatnál dolgozó kollégáknak a törzsgárda jutalom egy részének alapbéresítése 4,15% mértékben.

Kósa János külön sikernek értékelte, hogy mindezek mellett a kollektív vita során, mindenkinek egységesen, bérsávoktól függetlenül sikerült további 3% emelést kiharcolni. Elmondta, a szakszervezet sikeresnek értékeli a bértárgyalást, amely sikert számukra a kollégák visszajelzései is megerősítették.

-l