Denso: legalább 23 százalékos béremelés  

2023. március 16-án a Denso Gyártó Magyarország Kft. vezetése és a LIGA - Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet képviselői megállapodtak az április elsejétől érvényes béremelés feltételeiről.

Denso: legalább 23 százalékos béremelés  

Csendes Zoltán, (a képünkön jobbra) a LIGA - Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet Denso Szakszervezeti Csoport ügyvivője elmondja, az infláció nagy dilemma elő állította a szakszervezetet, milyen összegű alapbéremelést kérjen, mi az a határ, amíg elmehet. „Megkérdeztük a tagságot, de a munkavállalókat is meghallgattuk, mit gondolnak a bérigényünkről. Természetesen voltak elvadult ötletek is, hogy hány százalékot kérjük. Ezt követően összeállítottunk egy anyagot. Ehhez először adatokat kértünk a vállalattól, illetve igénybe vettük dr. Lajtai György szakértelmét is, aki korrekt anyagot készített el a cég állapotáról. Ez az anyag szolgált a bérigényünk alátámasztására.”

A szakszervezeti ügyvivő hozzáteszi, hogy a szakmai anyag nagy szerepet játszott abban, hogy a cég komolyan vegye a szakszervezet által megfogalmazott, viszonylag magas bérigényt. A vállalat illetékesei, miután az első tárgyalási forduló lezajlott, benyújtották az ellenajánlatukat, amely ajánlat akkor még nagyon messze állt a szakszervezet elképzeléseitől.

A második fordulóra a szakszervezeti vezetők kis mértékben mérsékelték bérigényüket, és a munkáltató ajánlata is felfelé mozdult el; ugyanakkor a szakszervezet továbbra is csak annyit mondott, hogy ezt sem tudja elfogadni. „Ekkor már komoly szócsaták, érzelmi nyomás alá kerültünk, de kitartottunk, érveltünk, ez miért nem elég” – magyarázza Csendes Zoltán. – „A negyedik tárgyalásra a héten kedden került sor, délután fél 3-tól este 7-ig tartott, akkor a munkáltató már az elnök urat is behívta, és sűrűn kért időt. A kimerítő tárgyalás végén továbbra sem tudtunk a munkáltató ajánlatára rábólintani”.

Ma fél háromkor újra találkoztunk, a munkáltató részéről az elnök, a pénzügyi alelnök, a HR vezető, helyettese is felvonult, és elénk adtak egy, a korábbiaknál kedvezőbb ajánlatot. Szerencsére még ezen is tudtunk finomítani. Mindennek az lett a vége, hogy 22,9 százalékos bértömegfejlesztésben tudtunk megegyezni a vezetéssel”.

A fizikai dolgozóknak 20 százalékos alapbéremelést, a középszintű alkalmazottaknak 16 + 4 százalékos alapbéremelkedést a vezetők 14+4 százalékot kapnak (ez annyit jelent, hogy a 4 százalék differenciált béremelés).

Megmaradtak a munkaköri pótlékok, a hiányzásmentességi jutalom és a bónusz. Mindemellett a szenioritási, az évek után járó juttatások is emelkedtek. A pótlék két év után jár, és összege havi 25 ezer forint fölé is emelkedhet.

Czibor László (a képünkön balra), a LIGA - Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet másik ügyvivője kiemeli, hogy a megállapodásban új elem, hogy a karácsonyi juttatás bruttó 325 ezer forint lesz, amely minden dolgozónak jár majd. „Én úgy gondolom, hogy a sikeres megállapodás nagyban múlott a munkavállalókon, a szakszervezeti tagokon, akik egységesen támogatták a szakszervezetet” – hangsúlyozza az ügyvivő. – „Természetesen külön köszönet illeti a LIGA Szakszervezeteket és a LIGA Vas és Fémipari Szövetséget azért a segítségért, amelyet a tárgyalások alatt kaptunk”.

Dr. Bognár Ferenc, a LIGA - Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet elnöke elmondja, az ötödik tárgyalási fordulóban a munkáltató ajánlata már nagyban közelített a munkavállalók elvárásaihoz, ezért a szakszervezet is hajlandó volt ésszerű kompromisszum kötésére. Azt gondolom, folytatja a szakszervezeti vezető, hogy ezzel a megállapodással nincs szégyenkezni valónk; ez a megállapodás egy üzenet is azon dolgozók felé, akik még nem tagjai a szakszervezetnek, hogy összefogással eredményeket lehet elérni.

k.l.