Átalakítják az orvosi ügyeleti próbaprogramot

Dr. Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint nagyon fontos lenne mielőbb tájékoztatni az orvosokat és a betegeket is.

 

Átalakítják az orvosi ügyeleti próbaprogramot

Átalakítják azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amelyre az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – értesült a Népszava. A lapnak a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, a Hajdú-Bihar vármegyében háziorvosként praktizáló Szabad Zoltán azt mondta: január végéig meghosszabbították az Országos Mentőszolgálat ott zajló pilotját.

Az orvos azt nyilatkozta, meglepte, hogy ott is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek életbe. Az átalakítás egyik súlyos problémájának nevezte, hogy sem a feladatot ellátó háziorvosok, sem a páciensek nem tudnak még semmit arról, hogy néhány hét múlva mi történhet, hogyan fordulhatnak segítségért baj esetén.

Szabad úgy tudja, hogy a programban működtetett 24 ügyeleti pontból az átalakítás után csupán tíz olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos, este tíztől reggel nyolcig pedig csak öt ilyen hely marad nyitva. Ha igazak az eddig kiszivárgott hírek, akkor például a 30 ezer lelkes Hajdúböszörményben csak este tízig lesz ügyelet.

Az orvos példaként hozott egy olyan esetet, amikor egy beteg az éjszaka közepén bement a próbaprogramban szereplő egyik ügyeletre, ahol nem orvos, hanem magasan képzett mentőtiszt fogadta, aki azonban nem írhatott fel neki gyógyszert. Ezért átküldte a legközelebbi ügyeleti pontra, egy másik városba, ahol volt orvos, receptet is írt, gyógyszertárat azonban csak egy harmadik városban talált a páciens.

A betegek és a háziorvosok tájékoztatása is sürgető lenne Szabad Zoltán szerint. Mint mondta, az új rendszerben új feladatellátási szerződést kell kötniük, amelybe az önkormányzat mellé immár az Országos Kórházi Főigazgatóság is bekerül szerződő félként, a szerződés tervezetét pedig már mindenki nagyon várja.

hvg.hu