Csődeljárás előtt

2022. novemberétől új ügyvezető igazgató irányítja a csődeljárás alatt lévő Tungsramot. Sallai Gábort, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét kérdeztük arról, hogy mire számíthatnak a munkavállalók ebben a helyzetben.

Csődeljárás előtt

- Az új ügyvezető igazgatót, Képes Kálmánt a Tungsram Operations Kft., valamint a Tungsram csoport több tagvállalata élére nevezték ki. A korábbi Tungsram elnök is megpróbálta a Tungsramot a GE-t megmenteni a bezárástól, sikerülhet-e ez az új ügyvezetőnek?

Sallai Gábor: - Képes Kálmánnal már volt egy egyórás beszélgetésünk, ő tősgyökeres újpesti üzletember, és régóta kötődik a Tungsramhoz. Ő azt nyilatkozta, úgy érzi, ki tud ja hozni a válságból Tungsramot, és meg tudja őrizni a cég tevékenységét. Elmondta, egyelőre neki is friss a helyzet, a konkrétumokról még nem tudtunk beszélni, de abban maradtunk, tartjuk a kapcsolatot.

- Milyen szerepe lehet ebben az érdekképviseleteknek?

- Annyit megtudtunk, szerencsére az új ügyvezető nagyon fontosnak tartja az érdekképviseletek működését, ez pozitív elem. Az új ügyvezetőnek is elmondtuk, köszönjük az őszinte hozzáállást, és támogatjuk az elképzeléseit.

- Pontosan mi a jogi helyzet a felszámolás alatt lévő vállalatnál?

- Csődeljárás folyik a vállalat ellen, érkezik egy felszámolóbiztos, de addig is megpróbálunk kiutat keresni. Nem mindegy, hogy milyen állapotú céget talál a felszámolóbiztos: olyat, amelyik működik, vagy olyat, amely működtetésére már nincs esély. Egyébként a csődegyezséget az Eximbank, a legnagyobb hitelező nem fogadta el, ezért indult felszámolási eljárás indult a vállalattal szemben. Hogy világos legyen: a 860 hitelező közül bármelyik megtámadhatja a csődegyezség eredményét, így azt nem sikerült elfogadtatni. Így egyelőre az az irány, hogy a felszámolás alá kerülő vállalat egységeit működtessük - mint mondtam, ezeket könnyebb eladni is, mintha nem működnének.

- Megkapták-e a járandóságukat a vállalattól elküldött munkavállalók?

- Azt tudni kell, hogy a vállalat már lejelentette a csoportos létszámcsökkentést a a teljes munkavállalói létszámra. A kollektív szerződés végkielégítésére vonatkozó részét már tavasszal felmondta a cég, ezért csak a törvényi minimum jár, de eddig minden dolgozó megkapta a Munka törvénykönyve szerint végkielégítést és egyéb járandóságait.

- Mik a tapasztalataitok, el tudnak-e helyezkedni az elbocsátott munkavállalók?

- Budapesten jó a helyzet, szinte mindenki talált eddig állást. Sajnos vidéken nem ilyen pozitív a kép.