Tagtoborzás Miskolcon

A "Szakszervezetek a helyreállításért" projekt keretében az Északkelet-Magyarország régió első toborzó kitelepülésére 2022. június 21-24. között került sor a miskolci Joyson Safety Systems Hungary Kft. területén.

Tagtoborzás Miskolcon

A cégnél az Elektronikai Dolgozók Szabad Szakszervezetének működik már szakszervezeti csoportja, amelynek köszönhetően a vállalat vezetésével korrekt munkakapcsolat alakult ki. Ennek eredményeként a gyárvezetés nem akadályozza a tagszervezési tevékenységet és engedélyt kaptunk, hogy műszakváltáskor a dolgozókat megszólítsuk.

Mivel a gyárban 4 műszakban dolgoznak a munkavállalók, így több napos kitelepülésben kellett gondolkodni, hogy minden műszakot el tudjunk érni. A cég összes dolgozója egy forgókapu rendszeren megy keresztül a műszak kezdésekor és a munkaidő letelte után is. Ezért a kapu utáni területre települtünk ki, hogy a lehető legnagyobb létszámot meg tudjuk szólítani.

A jelenlegi akció célcsoportja első sorban a direkt (fizikai) munkavállalók voltak, akiknek 6:00-18:00, illetve 18:00-6:00 között van a munkaidejük. A toborzást természetesen ezekhez az időpontokhoz kellett igazítani, így kora reggel és késő délután is szerveztünk. 

Az akcióval a 4 nap alatt összesen kb. 1000 embert sikerült megszólítani, ami azt jelenti, hogy ennyi munkavállalóhoz jutott el a szakszervezetet bemutató tájékoztató. Mivel műszakváltáskor be- és kifelé is elég sietősen mennek a dolgozók, így megállítani őket, beszélgetésbe kezdeni velük nincs lehetőség. A szóróanyagot lehetett a kezükbe adni, amelyben a belépési nyilatkozat is megtalálható volt. A későbbiekben reméljük, hogy kitöltve minél több belépési nyilatkozat visszakerül majd a szakszervezethez.

Mivel nem sok idő volt beszélgetni a „rohanó” munkavállalókkal, így komolyabb visszajelzésekről sem tudunk beszámolni. Örömteli volt, hogy a szóróanyagot nagyon sokan elfogadták, nagyon kevés olyan személy volt, aki valamilyen okból visszautasította. Ebből arra következtettünk, hogy szerencsére egyre kevesebben vannak, akik élből elutasítják a szakszervezeteket, legalább a tájékoztató anyagokat elfogadják és remélhetőleg átolvassák.

IMG_20220621_171612.jpg [md-600]

Ezen a munkahelyen már korábban is szerveztünk ilyen akciókat és a későbbiekben is fogunk, mert nagyon fontos, hogy a munkavállalók tapasztalják a folyamatos jelenlétet. Minden cégnél különböző módokon lehet a munkavállalókat elérni, a munkáltatók részéről az egységes kérés mindig az, hogy a szakszervezet szervező tevékenységével a termelést ne akadályozza.

Dudás Roland