A fenntartható munkaerőpiac kérdésköre

A Munkaügyi Szemle 2022. májusi számában László Gyula –Sipos Norbert: „A fenntartható munkaerőpiac dilemmája” címmel megjelentetett vitairatának az érdekképviseletekre, azon belül is a szakszervezetekre vonatkozó részére válaszolt Mészáros Melinda. 

A fenntartható munkaerőpiac kérdésköre

Bevezetés

"Kiemelt figyelmet elsődlegesen a vitairat érdekképviseletekre, azon belül is a szakszervezetekre vonatkozó részekre kívánok fordítani. Ennek alapvető oka (konföderációs munkám mellett), hogy a folyamatosan változó gazdasági környezetben – ahol valóban rengeteg szó esik a környezeti fenntarthatóság kérdésköréről és sokkal kevesebb annak munkavállalókra, ezen túlmenően a mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól és az általános munkaerőpiaci folyamatokról – a mesterségesen szétválasztott rendszereken belül/túl hiányzik az összehangoltság megteremtése.

Amikor a munkaerőpiac szereplőiről, valamint a befolyásoló tényezőkről beszélünk, az egyik leglényegesebb (sőt alapvető elem), maga a munkavállalói kör és az őket képviselő szervezetek a legtöbb esetben kimaradnak a folyamatok előkészítésből, a vélemény-nyilvánítás lehetőségéből.

Egyfajta végrehajtóivá, sok esetben elszenvedőivé válnak a változásoknak, annak ellenére, hogy éppen az érdekképviseletek, szakszervezetek a sajátos és közvetlen tapasztalataik átadásával segíthetnék a megoldás-keresést, az elfogadott döntések megértését és a következmények visszacsatolását."

A teljes cikk a mellékletünkből letölthető. 


Letölthető dokumentumok:

Mészáros_2022_5.pdf