Fenntarthatóbb-e a home office?

2022. április 3-án publikálta a Kék Bolygó Alapítvány közösségi oldalán azokat a gondolatokat, amelyek megvizsgálják, az otthoni munkavégzésnek milyen hatása van az ökölógiai lábnyomunkra. 

 

Fenntarthatóbb-e a home office?

Az otthoni munkavégzés az elmúlt két évben, jobban az életünk részévé vált, mint valaha. Sokan gondolták, hogy ez lesz a jövő trendje, de hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezik, azt senki sem láthatta előre. De milyen hatása van ennek a bolygóra? 

Az első és talán legfontosabb hatás, hogy aki otthon végzi a munkáját, nem ül biciklire, nem száll metróra vagy nem ül autóba. Míg az első szinte tejesen karbonsemleges, a tömegközlekedés egy főre jutó karbonkibocsátása is viszonylag kedvező, addig az egyéni, autós közlekedés hatása katasztrofális a városok levegőjére és a bolygóra nézve.

Vagyis azáltal, hogy a home office miatt kevesebben ültek autóba, kevesebb fosszilis energiahordozót kellett elégetni és jobbá vált a városok levegője.

A másik jelentős hatás az irodaterületekkel van összefüggésben. Gondoljunk bele! Az építőipar karbonlábnyoma elképesztően nagy: az építőanyag előállítása, szállítása, a ház felépítése, és teljes élettartamon keresztüli működtetése, hűtése és fűtése, végül a lebontása rendkívül nagy terhelést jelent a környezetre nézve. Ha az otthoni munkavégzés miatt kevesebb épületet, bérirodaházat kell építeni és működtetni, az kedvező hatással, kevesebb szennyezéssel jár.

Az irodák közvetett módon is sok hulladékot termelnek: a bútorok és az elektronikai eszközök amortizációja, a munkába menet megvett kávé pohara, az ebédre rendelt étel tartódoboza mind ilyen.

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a pusztán otthoni munkavégzésnek is megvannak az árnyoldalai. Vannak munkakörök, ahol a mellettünk ülőhöz odaszólva, egy pillanat alatt hozzájuthatunk egy információhoz, amiért most egy emailt kell írni vagy videóhívást kell kezdeményezni. Ez bizony mind szén-dioxid kibocsátással jár: az internet évente 1,6 milliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátásáért felel.

Nem szabad elfelejteni a lelki egészséget sem, sőt! Ha minden nap ugyanott ülünk és nem találkozunk másokkal, az bizony nem lesz jó hatással a lelki egészségünkre. A szociális kapcsolatok és a munka hatékonysága miatt is fontosak a találkozások.

A jövő minden bizonnyal az úgynevezett hibrid munkavégzésé, ahol bejárunk a munkába, de biztosított az otthoni munkavégzés lehetősége is. Emellett a cégek egy része elhagyja a saját irodát, ehelyett heti néhány órában közösségi irodákat vagy tárgyalókat bérelnek, ami szintén fenntarthatóbb gyakorlat.