A britek bevezetnék a négynapos munkahetet

Hatvan cég több mint háromezer dolgozója számára indul az a kísérlet, amelyben a munkavállalók fizetése nem csökkenhet a rövidebb munkahét miatt, de a munkateljesítmény sem lehet kisebb, és a jobb munkakörülmények miatt a produktivitásnak növekednie kellene.

A britek bevezetnék a négynapos munkahetet

A koronavírus-járvány alapvetően változtatta meg a munkavégzést. A brit cégek úgy látják, hogy a rövidebb munkahét segíthet a munkaerő megnyerésében és megtartásában - írja a Guardian. Ezért Nagy- Britanniában egy tesztet kezdenek hamarosan. Hatvan cég háromezer dolgozója próbálja ki a négynapos munkahetet. A világban ugyan már voltak kísérletek erre, de ez lesz az eddigi legnagyobb.

A munkáltatók abban bíznak, hogy így vonzóbbak lesznek a meglévő és jövőbeni munkatársaik számára.

Az első ütem júniustól decemberig tart majd és többféle piaci cég és jótékonysági szervezet is részt vesz benne, például a Királyi Biológiai Intézet, egy londoni sörfőzde, egy manchesteri orvostechnikai eszközökkel foglalkozó cég és egy norfolki gasztronómiai üzlet is.

A kísérletben való részvétel egyik feltétele, hogy a munkavállalók fizetése nem csökkenhet, a munkateljesítmény sem lehet kisebb, és a jobb munkakörülmények miatt a produktivitásnak elvileg növekednie kellene.

A kísérletet többek között az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem, valamint az amerikai Boston College akadémikusai vezetik.

 A hipotézis szerint egy új munkamodellre van szükség, amelyben nem a munkával végzett idő mennyisége a fontos, hanem az elvégzett munka minősége. Így a munka-magánélet is kiegyensúlyozottabb lehet, amire megnőtt az igény a munkavállalók részéről is a pandémia óta.

szeretlekmagyarorszag.hu