Kizárták a telephelyről a szakszervezeti képviselőt

„A 2022. március 29-i munkásgyűlésen a munkavállalók még azt is kilátásba helyezték, hogy a 7,5 m3-es szemétszállító konténerekkel eltorlaszolják a telephely bejáratát válaszul arra, hogy a munkáltató a sztrájkbizottsággal csak 13 nap múlva hajlandó tárgyalni – mondja dr. Bognár Ferenc a LIMÉSZ elnöke a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel (VKSZ), illetve az annak tulajdonában álló Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel kialakult konfliktusról.  

Kizárták a telephelyről a szakszervezeti képviselőt

A történet előzménye, hogy 2022. március 23-án sztrájkbizottságot alapított a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet veszprémi csoportja, mert az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató-vállalatok munkavállalói idén már második éve nem kaptak béremelést. (Lásd korábbi cikkünket)

- „Természetesen hallgattak a szakszervezet képviselőjére” – folytatja a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet (LIMÉSZ) elnöke, azonban az indulatokat felkorbácsolta a munkáltató magatartása. További akciókat is sürgettek, de a munkásgyűlésen végül is úgy határoztak, hogy a munkavállalók Porba Gyula – Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere segítségét kérjék a konfliktus megoldásában.

A petícióban a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ), illetve az annak tulajdonában álló Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK)munkavállalói kérik, hogy a tulajdonosi képviselő, a polgármester járjon el, hogy az ügyvezetés hallgassa meg és mérlegelje a munkavállalók kérését, továbbá a kért béremelésről azonnali tárgyalásokat folytasson a sztrájkbizottsággal.

A petíció felhívja a figyelmet, hogy a dolgozók a 2022-es érdemi bértárgyalások szinte teljes hiányában, elkeseredésükben alakították meg a sztrájkbizottságot. Alacsony presztízsű, veszélyes munkát végeznek nap mint nap, hóban, fagyban, szélben esőben, és a tavalyi évben 0 % béremelést kaptak.

A petícióban arra is utaltak, hogy a kötelező védőoltásokat is megspórolták a munkavállalókon illetve, hogy a munkaköri besorolásaikat önkényesen változtatják, hogy a havi jelenléti íveket sem vezeti szabályszerűen a munkáltató.

A petíció világossá teszi, a társaságok ügyvezetői két éve hitegetik a dolgozókat a bérek az országos átlaghoz történő felzárkóztatásával, de eddig nemhogy bérrendezés, hanem az elszabadult árak és infláció miatt egyre nagyobb szakadék mutatkozik, az országos, de a térségi, pápai, tapolcai, és füredi ágazati bérekhez képest is.

Másnap, március 30-án, miközben folyt az aláírásgyűjtés, a szakszervezet képviselője megpróbálta a munkáltatót jobb belátásra bírni, azonban az ügyvezetők nem álltak szóba vele, és be sem engedték a telephelyre.

Dr. Bognár Ferenc elmondta, a munkáltató magatartása azzal, hogy a nála képviselettel rendelkező szakszervezet képviselőjét nem engedte be a telephelyére megsérti a Munka törvénykönyve rendelkezéseit, továbbá azzal, hogy nem tárgyal, visszaél Munka törvénykönyvében meghatározott alapvető együttműködési kötelezettség teljesítésével, továbbá a jóhiszeműség és tisztesség elvének megfelelő alkalmazásával is, mert a kialakult helyzetet nem kezeli tőle elvárható módon.

A petíciót 41 munkavállaló írta alá, ők sürgős megoldást várnak a problémára – zárja szavait dr. Bognár Ferenc – a munkáltató pedig időt húz.