Szabályozzák az otthoni munkavégzést

Végleges szabályozást kap az otthoni munkavégzés. Az Országgyűlés hamarosan dönt az átfogó, veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról, amely sok más terület mellett a home office szabályokat is állandósítja, felváltva az átmeneti, veszélyhelyzettel összefüggő kormányrendeletben foglaltakat.

Szabályozzák az otthoni munkavégzést

A törvénytervezet kiterjesztené a csak részben otthonról végzett munkára is a távmunka szabályait. A kiegészítés rendkívül fontos, mivel a munka törvénykönyve (MT) jelenleg csak a kizárólag otthonról végzett munkát tekinti távmunkának – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group. A javaslat ezzel az új fogalommal orvosolná a rendkívül rugalmatlan távmunkavégzés-szabályozást, amelynek az alkalmazása korábban több akadályt gördített az otthoni munkavégzés elé. Az MT mellett módosítanák a munkavédelmi előírásokat is. 

Külön munkavédelmi szabályokat vezetnének be a kizárólag informatikai eszközön végzett otthoni munkára és az egyéb otthonról végzett munkára vonatkozóan. 
Ez rendkívül előremutató lépés a Niveus szerint. A kizárólag informatikai eszközön végzett otthoni munka jelentősen csökkenti a munkáltató felelősségét a biztonságos munkavégzés feltételeinek kialakításában. 

A munkáltató így már csak azért felelne, hogy a munkavállalót tájékoztassa a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos teendőkről. A munkavállalónak pedig a munkáltató tájékoztatását figyelembe véve magának kell kiválasztania a munkavégzésre alkalmas helyet. 

Szintén üdvözlendő a szakértők szerint, hogy az otthonról dolgozó munkavállalóknak adómentesen adható, szabadon felhasználható költségtérítést is véglegesíti a törvényjavaslat. 

A veszélyhelyzet megszűnését követően is lehetőség lesz arra, hogy a legalább részben otthonról dolgozó munkavállalók részére adómentesen adhasson költségtérítést a munkáltató a minimálbér tíz százalékáig. Ez jövőre legfeljebb húszezer forint lesz havonta.

A tervezet egyértelművé teszi azt is, hogy a költségtérítés a felek megállapodásán alapul, így pont kerülne annak a vitának is a végére, hogy a munkavállaló kérheti-e egyoldalúan a költségtérítést. A Niveus értékelése szerint a tervezettel a távmunka életszerű és korszerű szabályozást kapna.

magyarnemzet.hu