A polgármesterhez fordultak az ajkai szemétszállítók

2021. október 18-án az ajkai szemétszállításban dolgozó gépkocsivezetők és rakodó munkások petíciót juttatták el a polgármesterhez, mert az alacsony bérükre tekintettel sérelmesnek találják a beígért 5 százalékos béremelést.

A polgármesterhez fordultak az ajkai szemétszállítók

A szemétszállításban dolgozó gépkocsivezetők és rakodók 2021 júniusa óta próbálnak béremelést elérni az "AVAR AJKA" Nonprofit Kft. -nél. A tárgyalások a cégvezetéssel ez ideig nem vezettek eredményre, ezért 2021. október 11-én, munkásgyűlésen fogalmazták meg álláspontjukat, amelyet petícióként október 18-án eljuttatták a polgármesterhez.

2021 májusától, dr. Bognár Ferenc elnök vezetésével a LIGA - Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet vette át az ügyben érintett munkavállalók képviseletét, akik közül a szemétszállítási ágazatban dolgozó kb. 30 munkavállalóból 24-en be is léptek a LIMÉSZ - Avar Ajka Szakszervezeti Csoportjába, mert elégedetlenek voltak a helyi szakszervezet érdekképviseleti tevékenységével.

Az ajkai szemétszállításban dolgozók úgy vélik, hogy az alacsony presztízsű, magas biológiai kockázatú, veszélyes munkáért – amit nap mint nap, hóban, fagyban, szélben esőben felelősséggel elvégeznek – több pénzt érdemelnének. A cégvezetés szeptemberi, rendkívüli, 5 százalékos béremelési ajánlatának mértékét – a jelenlegi nettó 150-180 ezer forintos bérükkel együtt, a mai árszínvonal és infláció mellett – nagyon kevésnek tartják.

Álláspontjuk szerint több mint két éve hitegetik őket bérük a 30-50 százalékkal magasabb megyei átlagához történő felzárkóztatásával, de ez nem történt meg. Sőt, szerintük egyre nagyobb a szakadék a veszprémi, pápai, és tapolcai ágazati bérekhez képest. Mivel úgy vélik, hogy Péter Gábor ügyvezetővel, a 2021 júniusa óta folytatott tárgyalások megrekedtek, ezért most a városvezetéshez fordultak. A tagság az október 11-i munkásgyűlésen fogalmazta meg álláspontját, ahol elhangzott az is, hogy az ajkai szemétszállítók lojálisak a várossal, ezért nem maradt még kint szemét az utcán, és ezért nem döntöttek rögtön a sztrájk mellett. Ha az október 18-án eljuttatott petícióra nem érkezik érdemi válasz a polgármester részéről, akkor kilátásba helyezték, hogy sztrájkbizottságot alakítanak.  

b-

kép:veol.hu