Bérmegállapodás a kecskeméti Mercedes gyárban

2020. december 13-án többlépcsős alapbéremelésről kötött kétéves bérmegállapodást a Mérnökök Technikusok Szakszervezete és a Vasas Szakszervezet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel.

Bérmegállapodás a kecskeméti Mercedes gyárban

Hosszú hetekig tartó igen intenzív tárgyalások után az MBMH- nál a következő két évre szóló bérmegállapodást kötött a Mérnökök Technikusok Szakszervezete és a Vasas Szakszervezet.

Az alapbér emelkedése többlépcsős:  a munkáltató 2021-ben és 2022-ben minden áprilisban és októberben fix összegű béremelést hajt végre. A két év alatt, mind a négy alkalommal, a béremelés mértéke bruttó 20 ezer forint.

A szerződés változatlan elemei a 13. havi juttatás, a havi jelenléti bónusz, a cafetéria éves keret, az úgynevezett Vakáció juttatás és a munkába járás költségtérítése (autóval 15 Ft/km, vagy a tömegközlekedés teljes költsége).

A bérmegállapodás legfontosabb elemei, hogy a jelenleg érvényben lévő munkaidőkeretet 2020. december 31-én lezárják, a mínuszórákat törölik, és a pluszórákat a törvényi előírásoknak megfelelően kifizetik; a 2021-es évtől kezdődően pedig új munkaidőkeret kezdődik. 

Továbbá, a jelenleg érvényes szabályozásokon kívül a munkatárs az 5. jubileumi évben a jövőben 2, a 10. jubileumi évben pedig 3 kiegészítő szabadságnapot kap.

A szenioritási bónusz továbbra is érvényben marad, és kiegészül a 12. szolgálati évtől.

A szerződés további fontos eleme a foglalkoztatás biztosítása 2022.december 31-ig. Eddig az időpontig a cég biztosítja azt az átlagos foglalkoztatotti létszámot, amit a foglalkoztatási megállapodásban rögzítették a felek.

Ezzel a megállapodással az MBMH az első a magyarországi munkáltatók körében, amely a kiszámíthatatlan nemzetközi helyzetben - a kétéves megállapodás megkötésével -  a munkavállalói érdekképviseletekkel együtt tudatosan kiáll a  sikeres partnerség mellett. 

Buzásné Putz Erzsébet, MTSZ