A buszvezetők egészségéért

2020. december 7-én az Egységes Közlekedési Szakszervezet levélben fordult a belügyminiszterhez és az operatív törzshöz a járművezetők egészségének megóvása érdekében. Jáger István, az EKSZ Kötöttpályás Alapszervezetének elnöke elmondja, egyelőre várni kell a kérdést szabályozó kormányrendeletre.

A buszvezetők egészségéért

Jáger István elmondja, szeretnék, ha a járművek első ajtaját, akárcsak a járvány első hullámában, kordonnal lezárnák, így védenék a buszsöfőröket. Ugyanis sok járaton nincs elkülönített vezetőfülke.

További kérésük a járművegzetők maszkviselés alóli felmentése. Egyrészt azért, mert a maszk hordása látótér kiesést okoz, valamint azért, mert a szemüveges dolgozók esetében a maszktól a szemüeg párásodhat, amely a közúti közlekedésben kockázatokat hordoz.

Végül a szakszrevezetek felvetették, hogy a parkolási díj fizetésének felfüggesztése miatt felszabaduló munkavállalók a járvány idejéje alatt ellenőrként dolgozzanak, mivel átmenetileg szükség lehet szélesebb körben alkalmazni őket.

A december 7-én elküldött levélre a belügyminiszter megbízásából Lakatos Tibor rendőrségi dandártábornok válaszolt. ebből megtudhattuk, hogy a minisztériumban folyamatosan készítik elő a módosításokat a közösségi közlekedésiben dolgozó gépjárművezzetők egészségének megóvása érdekében. Úgy látszik, teszi hozzá Jáger István, a kormány a kérdést rendeletben szeretné szabályozni, így egyelőre várjuk a kedvező módosítást.

-l


Letölthető dokumentumok:

document_20201207_151653_9490207.pdf