A Dunaferr Ifi és a LIMÉSZ szolidáris

2020. december 11-én a Dunaferr Ifjúsági Szervezet és a LIMÉSZ együttérzéséről illetve szolidaritásáról biztosította a Dunaferr gyár területéről kitiltott és elbocsátott Vasas Szakszervezet vezetőit.

 

A Dunaferr Ifi és a LIMÉSZ szolidáris

A Dunaferr Ifjúsági Szervezet tájékoztatója:


TÁJÉKOZTATÓ

A Dunaferr társaságcsoport munkavállalói érdekképviseletek számára a mai nap az egyik legellentmondásosabb és talán legsötétebb napja. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetését és egy választott tisztségviselőjét kitiltották a gyár területéről és egyben munkaviszonyukat is megszüntették. Részletes információkat nem kaptunk, így nem tudjuk az intézkedés pontos okait, de rendkívül aggályosnak tartjuk ezt a munkáltatói intézkedést.

Egy szakszervezet vezetőségében, a választott tisztségviselők a kapcsolattartás eszközei a munkavállalók és a munkáltató között, és bár tudjuk az utóbbi időben ez a kapcsolat rendkívül megromlott, társszervezetünk és tagsága érdekérvényesítő képessége került veszélybe. A történteknek a vezetés hiányában beláthatatlan következményei lehetnek. Ki kell fejezzük együttérzésünket az érintettekkel, a Vasas tagságával. Reméljük, hogy a kialakult a konfliktus és válsághelyzet mielőbb rendeződik, és helyreáll a törvényes rend. Természetesen a Dunaferr Ifjúsági Szervezet a továbbiakban is együttműködéséről biztosítja társszakszervezetét és vezetését.

Ugyanakkor a mai napon a munkáltató levélben jelezte, hogy szándékában áll tárgyalásokat kezdeni a Kollektív Szerződés kapcsán. Javaslata szerint a munkacsoportok felállítására 2020. december 15-én kerülne sor.

A Dunaferr Ifjúsági Szervezet mindig a tárgyalásokat részesítette előnyben. Úgy gondoljuk, most is ezt kell tennünk és meg kell ragadni minden lehetőséget arra, hogy rendeződjenek a munkaügyi kapcsolatok, hisz fő feladatunk továbbra is a munkavállalói érdekképviselet.

Ezért választmányunk – mai napi rendkívüli választmányi ülésén – úgy döntött, hogy a munkáltató Kollektív Szerződés tárgyalására tett javaslatát elfogadja, és csatlakozik a munkacsoportok megalakításában.

Természetesen a Vasas szakszervezet nélkül nem módosulhat és nem is jöhet létre Kollektív Szerződés. Reméljük, mihamarabb rendeződik viszonya a munkáltatóval és a munkacsoportban részt vállalva egy minden munkavállaló számára elfogadható és megnyugtató megállapodás lesz az eredmény, mely stabil jövőt biztosít munkavállalóink körében.

Tisztában vagyunk azzal is, hogy az ISD Dunaferr képviseleti válsága kétségeket támaszt a tárgyalások végkimenetele kapcsán. Reménykedünk abban, hogy ez a válság a tárgyalások végére rendeződik, és a megállapodásnak nem lesz semmilyen törvényes akadálya!

Romanoczki István

Dunaferr Ifjúsági Szervezet

elnök


A LIMÉSZ tájékoztatása:


Szolidaritási Nyilatkozat!

A LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezetének elnöksége, és tagsága - döbbenettel értesült a helyi kollégáktól, valamint a közösségi portálok és a sajtó útján, a SZAKSZERVEZET - választott vezetőinek vegzálásáról, azoknak a szakszervezet székhelyéről való kitiltásáról, és ezáltal az érdekképviseleti munka ellehetetlenítéséről!

Elutasítunk minden, a munkavállalói jogok gyakorlását akadályozó, az érdekérvényesítésben résztvevő vezetők megfélemlítésére, lejáratására alkalmas magatartást, valamint a megtorlást célzó, bármely munkáltatói fellépést!

Higgyetek az összefogás erejében, ne hagyjátok, hogy a megosztottság, az intrika, a félretájékoztatás, és a félelem gyengítse a soraitokat!

Szolidárisak vagyunk a közösen vallott értékeitekkel, támogatjuk harcos kiállásotokat, a vezetőitek, és érdekitek megvédésében! Kérjük, hogy üzenetünket juttassátok el a tagság számára!

Mert, EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK! SZOLIDARITÁS!

dr.Bognár Ferenc

LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezetének Elnöke – képviselője