Nincs az a pénz

Ne legyen a kulturális szféra a kormány mostohagyereke! – kéri Nyíri Ákos, a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke arra reagálva, hogy a kulturális területen dolgozó intézményvezetők nem találják az önkormányzati fenntartású intézményeknek megígért 6%-os bértömegemelés fedezetét.

Nincs az a pénz

Az EMMI részéről Krucsainé Herter Anikó még novemberben arról beszélt, hogy a minisztérium minden intézménynek biztosította azt a bértömeget, amely állítása szerint lehetőséget teremt a differenciált bérfejlesztésre január elsejei, vagyis visszamenőleges hatállyal. A minisztérium az önkormányzati intézményeknél – a 305/2020-as kormányrendelet 2. melléklete szerint – a normatíva megemelésével biztosította a fedezetet, így az önkormányzatok számára már június elsején rendelkezésre állt a fedezet. Krucsainé szerint az egyedi intézményeknél a fedezetet a fenntartók kapták meg, vagyis a minisztériumok, így ezt az összeget tovább kell utalniuk. Az intézményvezetőknek "már csak jól kell dönteni" a 6 százalék elosztásáról. Abban az esetben, ha az adott intézmény nem kapta meg a szükséges pénzforrásokat, meg kell keresnie a fenntartót.

– A probléma az, hogy az állam azt mondja, megvan a pénz, de azok, akiknek meg kellett volna kapniuk, nem kapták meg – összegzi a kérdést Nyíri Ákos, a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. – A helyzet tisztázása érdekében a szakszervezetünk levelet írt a Pénzügyminisztériumnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy tisztázza, hol van az az összeg, amelyet a 6 százalékos béremelésre lehet fordítani. Kértük, hogy minden kulturális területen dolgozó munkáltató kapjon egy pontos útmutatást a felhasználható összeg hollétéről és az adott intézményeknek szánt keretről. Azt is kértük, hogy a minisztérium az összeget az intézményekre lebontva küldje el a munkáltatóknak. Választ egyelőre nem kaptunk.

A szakszervezeti vezető hozzáteszi, nagy a zavar, hogy a Krucsainé Herter Anikó által megjelölt forrásból, vagy a Magyar Közlöny 2020. december 4-i számában megjelent, a kulturális intézmények támogatásáról szóló rendeletből (A gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtása keretében a kulturális ágazatban a koronavírus világjárvány enyhítését célzó támogatás) lehet kiolvasni, hogy a béremelésre felhasználható összeg hol található.

Szomorú, hogy még a jelen járványhelyzetben is ezzel kell foglalkoznia a kulturális dolgozóknak karácsony előtt – zárja a beszélgetést a szakszervezeti vezető. – Követeljük, hogy még karácsony előtt érkezzen meg a beígért bértömeg, mert szeretnénk, ha a kulturális szféra nem lenne a kormány mostohagyermeke.

kl