Megemelt orvosi bértábla

2020. október 3-án a Magyar Orvosok Szakszervezete közleményében üdvözölte, hogy a kormány jelentősen megemelte az orvosok bértábla szerinti bérét. Szabad Zoltánt, a szakszervezet elnökét kérdeztük az intézkedésről.

Megemelt orvosi bértábla

Nagyon örülünk az intézkedésnek, és köszönjük a Magyar Orvosi Kamarának, hogy kidolgozta ezt a bértáblát. Oroszlánrészt vállaltak a munkában, egyrészt, mert ők nagyobb infrastruktúrával rendelkeznek, másrészt, mert ők részesei lehettek a tárgyalásoknak. El kell mondani, hogy bár egyeztettünk a kamarával, a tárgyalóasztalhoz nem ülhettünk le.

Úgy gondolom, hogy az orvosi szakmában elengedhetetlen a szakszervezeti jelenlét, azért, hogy a globális és lokális céljainkat megvalósíthassuk, Globális célunk, hogy egy orvos egy munkahelyen kapott bérből európai szintű, polgári életet tudjon élni. Ezzel a bértáblával ez elérhető közleségbe került.

A lokális célok azok, hogy az intézményekben, a kórházakban megvédje a szakszervezet a dolgozókat az érdek- és jogsérelmekkel szemben. Sajnos előfordul, hogy a munkaidőben leigazolt órákat, a ledolgozott ügyeleteket a kórházak nem fizetik ki. Megtörtént, hogy egy rezidensnek, aki ügyeletet látott el, arra hivatkozva nem fizették ki az ügyeleti járandóságát, mert még nem dolgozott fél évet a sürgősségin. Tehát papíron nem ügyelhetett volna, bár beosztották. De más problémák is felmerülnek, ezért az orvosoknak szüksége van a helyi szinten is a szakszervezetre.

A bértábla nyilvánosságra kerülésével azonban nem oldódott meg minden kérdés. Az ügyeleti díjakat, a pótlékokat is harmonizálni kell a bérekkel, továbbá a háziorvosoknak sem szabad kimaradniuk a béremelésből.

További probléma az átvezénylések kérdése. A vírushelyzet miatt sok a kórházon belüli és a kórházak között átvezénylés. Előfordul, hogy egy dolgozót, aki napi 8 órában ügyel, műszakba lesz átvezényelve 12 órában – és számára nem jár az ügyeleti pótlék. Szeretnénk, ha az átvezényelt munkavállalók kiegészítő bérpótlékot kapnának, szeretnénk, ha úgynevezett pozitív átvezénylési intézkedések történnének.

Mindezek olyan kérdések, amelyekre ma még nincs válasz, azonban a Magyar Orvosok Szakszervezete szeretne azokon a tárgyalásokon részt venni, ahol az erről szóló válaszok megszületnek.

kl-


A MOSZ üdvözli Orbán Viktor bejelentését az orvosi bérek emeléséről

A Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) üdvözli Orbán Viktor mai bejelentését, miszerint a kormány elfogadja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábláját. 

A MOSZ ezúton is gratulál a MOK vezetésének a következetes, kitartó munkájához, amellyel ezt az eredményt elérte. Várakozással tekintünk a hétfőn a parlament elé október 5-én beterjesztésre kerülő törvényjavaslatra. , hiszen sok kérdés is felvetődik, a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt is.

Az orvosok és az egészségügyi dolgozók bérrendezése nagyon régi adóssága a mindenkori politikának. Úgy véljük, hogy ez lehet az első lépés ahhoz, hogy az egészségügyben tiszta, átlátható viszonyok legyenek, és átfogó reformok kezdődjenek. A hálapénz már generációk óta mérgezi az orvos-beteg kapcsolatot. Kivezetésének egyik - talán legfontosabb - feltétele mindenképpen a tisztességes bérek biztosítása. Természetesen a gyógyítás csapatmunka, ezért támogatjuk, hogy mihamarabb valódi béremelést kapjanak az egészségügyi- és egészségügyben dolgozók is, valamint a szociális szféra dolgozói is.

MOSZ elnökség