Akiknek húzós a szeptember

Százhalombattán az Olajipari Szakszervezet az idén is hozzájárult az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokhoz: minden eltartott diák után  tízezer forint értékű támogatást biztosított a tagjainak.

Akiknek húzós a szeptember

A segítség mindenkinek jól jön, mert a tanévkezdés a legtöbb családban „feladja a leckét”. Hogyan sikerül felkészülni, hogyan telt a nyári szünet, és miként vészelték át a távoktatást? A TÉNYKÉP erről kérdezte az Olajipari Szakszervezet tagjait.

 

Bartháné Mészáros Anita, JMSR, Tiszaújváros, lánya harmadikba, a kisebbik fia ötödikbe, a nagyobbik pedig gimnáziumba jár ősztől. „Nagy segítség a füzetcsomag. Amire az egyiknek nincs szüksége, arra a másiknak biztosan van. Mi úgy szoktuk csinálni, hogy az alapokat megvesszük nyáron, de a többivel megvárjuk, hogy melyik tanár mit kér. Átnézzük a ruhatárat is, mert a legtöbbet mindig nyáron nőnek, és aztán jönnek még a szülői értekezletek, az osztálypénz, hogy mire gyűjtünk éppen. Hatalmas költség, mire mindenkinek mindene megvan, pár hónapig előre félreteszünk rá.” Nyaralni nem jutottak el. Mivel fiaik kajakoznak, hétvégéken versenyekre járnak, és számukra ez jelenti a pihenést, kikapcsolódást. Az online oktatás során felváltva segítettek a gyerekeknek a férjével. Nehéz volt elérni, hogy a gyerekek ugyanúgy tartsák magukat a szigorú napirendhez, a délelőtti tanuláshoz, mintha iskolába járnának. A legkeményebb az a hónap volt számára, amikor neki is otthon kellett dolgoznia.

 

Bukovinszki Miklós, tűzvédelem és folyamatbiztonsági szakértő, FF és EBK, MOL: „A fiunk, Gergő felsős, Petra és Réka pedig a SZISZKI gimnáziumi tagozatára jár. Főként a feleségem koordinálja a gyerekek körüli teendőket és mindennel képben van, de azt én is tudom, hogy a járványhelyzet miatt jelenleg is van még bizonytalanság. Elmaradtak például pályázati támogatással tervezett külföldi táborok, és kérdéses, hogy megvalósulhatnak-e ősszel.

A pandémiás időszak viszonylag nyugodtan zajlott nálunk, mivel minden gyereknek van külön szobája. Önállóan tanultak, és a feleségemet is hagyták dolgozni, aki pedagógus. Csak okostelefonjuk van, de az iskolától kaptunk egy tabletet, a MOL pályázatának köszönhetően pedig egy laptopot, így sikerült megteremteni a hátteret az online tanuláshoz.

Idén nyáron Egerben nyaraltunk. Mindent megnéztünk a vár kivételével, mivel azt két éve már bejártuk. Tolna megyében van egy nyaralónk gyümölcsössel, sok időt töltünk ott. Én jó ötletnek tartom a SZÉP-kártya rendszert, mert ezzel támogatjuk a hazai vendéglátóhelyeket.”

 

Gábor József, üzemirányító (OPPGY, Százhalombatta) nem veheti félvállról a tanévkezdést. Nemcsak azért, mert három gyereket kell elindítaniuk az iskolába – lányai felsősök, fia az érdi szakközépiskolában tanul autószerelést -, hanem, mert a pandémiás helyzet miatt jelentősen csökkent a család jövedelme az elmúlt hónapok alatt. Általában már hónapokkal a tanévkezdés előtt elkezdik a takarékoskodást, mivel nemcsak tanszereket, hanem ruhát-cipőt is vásárolni kell a gyerekeknek. A szakszervezeti tanszercsomagot szeretik, „mindig jól jön”. A távtanuláshoz ők is segítséget kaptak a MOL-tól egy használt számítógép formájában. A felkészülésben, a haladásban nagyon sokat kellett segíteniük a gyerekeknek. Örülnének, ha az új tanévben, de legalább az elején hagyományos módon zajlana az oktatás, hogy lássák, hogyan kérik számon a tanárok az új anyagokat. Az eredetileg autószerelő, majd gépészmérnökként végzett apuka a reáltárgyakban szívesen és hatékonyan korrepetálja a gyerekeit.

 

Himer Sándor, műszakvezető (MPK, Tiszaújváros): „A kisebbik fiam, Bálint gépésznek tanul, a technikumot kezdi szeptemberben a most induló duális képzés keretében. Felvették az itteni tanműhelybe, már a ruhapróbára készül. A nagyobbik, Dávid villamosmérnöknek tanul Budapesten és Budakalászon gyakornok. Mindig hatalmas különbség volt közöttük, a nagy sokkal szorgalmasabb volt, vette az akadályokat, a kicsi pedig erős közepes. A tanszercsomagok mindig jól jöttek. Az egyetemisták után igényelhető támogatást egyszer felajánlotta a bizalmim, és el is fogadtam, de nem szeretnék kilincselni érte.”

 

Kovács Zsolt (MSA, Százhalombatta) két lányt nevel a feleségével, aki szintén MOL-os. A kisebb gyerek nyolcadikba, a nagyobb a SZISZKI nulladik évfolyamára készül. „A tanévkezdés mindig érvágás anyagilag, de megoldjuk, előre készülünk rá. Korábban mindig a VBK beiskolázási részét költöttem rá, de most nem jegyeztem. Hogy milyen lesz az oktatás, jó kérdés, egyelőre nem tudjuk. Örülnénk, ha nem online tanulnának a gyerekek, mert nem ment jól. Nem tudtunk annyit segíteni nekik, amenynyire szükség lett volna, mert a feleségem is tanul a munka mellett, kevés időnk jutott rájuk. A kicsi el is linkeskedte a dolgokat, rosszabb lett a bizonyítványa, mint tavaly. A gyerekek táboroztak, de közös nyaralásra nem jutottunk el. Nem is nagyon akarunk mászkálni, amíg nincs védőoltás. Fontosabbnak tartjuk a biztonságot.”

 

Körtélyesiné Mikó Mariann, DS Minőségirányítás, Százhalombatta: A három gyerek mellett mindig komoly előkészületeket igényel a tanévkezdés. A lányom hetedikes lesz szeptembertől, a kisebbik fiam a szakközepet kezdi a SZISZKI-ben, a nagyobbik pedig Veszprémbe jár gimnáziumba, mivel az ottani utánpótláscsapatban kézilabdázik. A bevásárlással mindig megvárom a szakszervezeti tanszercsomagokat, amiket nagyon szeretünk, mert mindig jó minőségű írószereket, füzeteket tartalmaznak. Tavaly vettünk pár dolgot – tolltartót, táskát például -, amire idén már nem kell költeni. Feltérképezzük a ruhatárakat is, aztán szeptemberben még sok minden kiderül, például, hogy mi hiányzik a technika- és rajzfelszerelésből. Hivatalosan még semmit sem tudunk, de nagyon remélem, hogy szeptembertől hagyományos módon tanulhatnak a gyerekek. Főként a középső fiam miatt tartom ezt fontosnak, aki gépész szakra iratkozott be. Nem tudom, hogyan oldanák meg a gyakorlatokat távoktatásban. Számomra nagyon nehéz időszak volt, amikor online kellett tanulniuk. Főként a legkisebbnek kellett sokat segítenünk, hogy minden beadandó feladat időben elkészüljön, miközben én is home office-ban dolgoztam. Szabadságra augusztus második felében készülünk, egyegy napos kirándulásokat tervezünk a családdal.

 

Ondecs Miklós, tűzoltó (FER, Tiszaújváros) és felesége három fiút nevel. A legkisebb óvodás, a középső 11 éves, a legnagyobb pedig ősszel kezdi az egyetemet Miskolcon, anglisztika szakon. Ondecsné Apostol Krisztina nem fél a tanévkezdéstől, mivel folyamatosan gondoskodik róla, hogy mindenből mindig elegendő legyen otthon. A szakszervezeti füzetcsomagnak örül, de hogy az egyetemista fiuk után igényelni fogják-e a tízezer forintos támogatást, azt még nem tudja. Ahogy mondta: „még minden képlékeny, most járnak utána”. Hévízre készülnek nyaralni egy hétre.

 

Varró Csaba, a FER tiszaújvárosi tűzoltója egy másodikos és egy negyedikes tanszercsomagot kapott az OSZ-től, de hamarosan a harmadik gyereke is iskolába megy. Építkezésen vannak túl, aminek nagy költségvonzatai voltak és vannak, de mivel előre tervezik az iskolakezdést, az anyagi része termész etesen rendelkezésre áll. „Ilyenkor természetesen a gyerekek az elsők, de jól esik a segítség. Értékes gesztusnak tartjuk a tanszercsomagot és mindig örülünk neki.” Az Olajipari Szakszervezet több mint ötszáz tanszercsomagot oszt ki tagjai között augusztusban összesen 5,1 millió forint értékben. A tartalmukat az adott évfolyamnak megfelelően állítottuk össze, az oktatási szaktárca ajánlása alapján. Az egyszeri, tízezer forintos felsőoktatási hozzájárulás igénylése folyamatos. A segélykérő lapot és a tanulói jogviszony igazolását a szakszervezeti irodára kell eljuttatni. Az OSZ mindenkinek sikeres tanévkezdést, a vakáció hátra levő napjaira pedig jó pihenést kíván! 

 

Képünkön: Gábor József Sólyom Zoltán bizalmi átveszi a tanszercsomagokat Kovács László elnöktől (Aromás üzem)

TÉNYKÉP, 2020. augusztus