Posta: újra tárgyal a munkáltató

"Úgy látszik, nem volt következmények nélküli a sztájkfenyegetésünk" - mondja Tóth Zsuzsanna, a Postásszakszervezet elnöke. "Úgy értesültünk, hogy 2020. augusztus 3-án újabb ajánlatot tesz a munkáltató".

Posta: újra tárgyal a munkáltató

"A júliusi demonstrációnk után elkezdtük a sztájkhajlandóság felmérését a Magyar Posta zrt.-nél" - tájékoztat bennünket a szakszervezeti elnök. "Nem csak a szakszervezeti tagokat, hanem az összes munkavállalók megkérdezzük, hajlandóak-e a követeléseikért sztrájkot is felvállalni. Bár végeredmény még nincs, de azt elmondhatom, hogy azon a munkavállalók, akik visszaküldték az általunk kiküldött kérdésekre a válaszokat, 90 százaléka támogatja a munkabeszüntetést".

"Arról, hogy a szakszervezetünk sztrájkba lépjen-e, az alapszabályunk szerint a választmánynak kell határoznia. A választmányi ülést augusztus 3-ra, hétfőre hívtuk össze. Ugyanakkor nemrég kaptuk a hírt, hogy a munkáltató, ugyanazon a napon, új ajánlatot tesz."

"A munkavállalók szervezésén túl az elmúlt napokban élénk levelezést is folytattunk az EU irányelv értelmezése kérdésében, amely szigorúan megszabja az állami támogatás összegét, versenytilalmi okokból. A postánál dolgozó többi szakszervezettel együtt levelet többek között küldünk Szebeny Botondnak, a PostEurop főtitkára részére, illetve Orbán Viktornak is, hogy támogassa a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a postai bérek nemzetgazdasági átlaghoz történő felzárkóztatása érdekében – a szükséges bérköltségek 15 millió eurón felüli biztosítása miatt – az Európai Bizottsághoz forduljon."

"Ezek az intézkedések csak a béremelés technikai, szakmai hátterét biztosítják, és reméljük, - a COVID 19 előidézte helyzetet figyelembe véve - ezek segítenek a vállalati szándék megváltoztatásában, hiszen számunkra a fő cél a 10 százalékos alapbéremelés, illetve távlatilag szeretnénk, ha a postások bére nem maradna le a nemzetgazdasági átlagtól".

-k-