Nehéz helyzet

2019. október 30-i közleményében háromszázötven dolgozót érintő létszámcsökkentést jelentett be az ISD Dunaferr Zrt. A szakszervezetek készülnek arra, hogy a leépítések részleteiről tárgyaljanak.

Nehéz helyzet

Ebben az évben már sokat hallottunk az acélipar világgazdasági nehézségeiről és ezzel kapcsolatban az acélipari cégek, így az ISD Dunaferr Zrt. problémáiról. Tény, hogy 2019. első negyedévben likviditási problémák keletkeztek a vállalatnál, amely a munkavállalók juttatásaira és a szakszervezetekkel való viszonyra is rányomta a bélyegét. Nyáron munkaügyi konfliktus is támadt a menedzsment és a szakszervezetek között, akkor a konfliktus megoldásához a LIGA Szakszervezetek is igyekezett segítséget nyújtani. (Lásd korábbi cikkünket: A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a Dunaferr Zrt. jogtiprása ellen).

Az ISD Dunaferr Zrt. a mostani leépítéseket is az acélipar nehéz gazdasági helyzetével indokolja. Az európai acélipar rendkívül nehéz gazdasági helyzete mellett a világgazdaság lassul, csökken a kereslet és csökkenek a késztermék árak, valamint a hatóságok és az uniós szabályozók által előírt kötelező környezetvédelmi beruházások is nagy terheket rónak a cégre.

Nyár óta ezért „ a piaci igényekhez igazítva termelt a Dunaferr”, a tájékoztatás szerint beruházások átütemezésével, a működési költségek visszafogásával, a túlóraszámok csökkentésével, átszervezésekkel és létszámstoppal megpróbálta áthidalni a nehézségeket, miközben a cég vezetése és munkáltatók is azt várta, hogy a helyzet a kilábalás irányába mozduljon el.

Sajnos a rosszabb forgatókönyv következett be, így a cég a leépítés mellett döntött. A menedzsment közölte, a törvényi előírásoknak megfelelően tájékoztatták a Központi Üzemi Tanácsot és a szakszervezeteket, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatalát.

A cég tervei szerint az elbocsátott munkavállalók az Acélalapítványhoz kerülnének át, az első 6 hónapban teljes bérüket kapnák meg, a második 6 hónapban pedig a bérük 80 százalékát. Emellett az Acélalapítvány képzésekkel, tréningekkel, mentorálással, munkaügyi központ által szervezett előadásokkal, jogi tanácsadással is segítené az elbocsátott dolgozókat.

Szakszervezeti szempontból ez a megoldás a létszámcsökkentés negatív hatását jelentősen csökkenteni tudja majd, és az alapítvány lehetőséget ad a munkavállalók visszajutására a munka világába - a remények szerint esetlegesen ugyanannál a cégnél. A szakszervezetek egyelőre nem adtak állásfoglalást, hogyan értékelik a cég ajánlatát, mivel még nem ismerik az elbocsátás részleteit (mekkora teljes létszám, mennyi fizikai, mennyi szellemi foglalkozású munkavállalót érint). Mindenesetre annyit megtudtunk, hogy készülnek a tárgyalásokra, hogy a lehető legjobb megoldásokat érjék el a munkavállalóik érdekében.

-l