Postai vészhelyzet

Számos helyen súlyos a munkaerőhiány a postán. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint a Magyar Postánál elvárt teljesítmény nincs arányban a munkavállalók bérével.

Postai vészhelyzet

500 embert már holnap is fel tudna venni a Posta - hangzik el a tudósításokban. A munkaerőhiány a legnagyobb gondot a logisztikai területen okozza, de az ügyfelek tapasztalták már, hogy az ellátás időnként akadozik, mivel a kézbesítőkből, és a levél-felvételt intézőkből sincs kellő számú alkalmazott.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke elmondja, nehéz új dolgozókat felvenni, mert amikor a munkavállaló találkozik azzal a kitettséggel, hogy mennyi szabályt kell tudnia és milyen feladatokat kell ellátnia, megismerve a felkínált alapbért, már nem vállalja a munkát. A postai szolgáltatás humánerőforrás-igényes, ráadásul a szabályozottságát tekintve a posta félkatonai szervezet. A postának a jelenlegi technológiával és postai hálózattal kell a kívánt alapszolgáltatást ellátnia. A fenti okoknál fogva egyre több a mentális és a fizikai fáradtság, sőt, különböző betegségek is kialakulnak.

Arra a kérdésre, miért pont most hallunk híreket a működőképesség határát feszegető helyzetről, a szakszervezeti elnök megemlíti, hogy folyamatosan hallatják a segély-kiáltásukat, de ez most felerősödött. A rezsiutalványok kezelése aránytalanul nagy terhet ró mind a kézbesítőkre, mind a háttérszolgálat munkatársaira és a logisztikára. A kézbesítés során valamennyi címzettet fel kell keresni. Ráadásul a rezsiutalványok egy részét szintén a postán fogják visszaváltani a nyugdíjasok.

A munkáltatónak milyen tervei vannak a helyzet megoldására - kérdésre az válaszolja a szakszervezet elnöke, hogy a menedzsment hosszú távú terveit nem ismerik, jelenleg tűzoltó technikákat alkalmaznak a problémák orvoslására. A Postás Szakszervezet el akarja érni, hogy a megnövekedett teljesítmény-elvárást a menedzsment kompenzálja.

Az év elején százalékban kifejezve tisztes béremelést kaptak a dolgozók - folytatja Tóth Zsuzsanna -, de ehhez számoljuk hozzá, hogy mindez milyen bérszínvonalra jött rá! Az emelések után a munkavállalók jó része nem kap többet a 210 ezer forint alapbérnél, ami változatlanul nagyon kevés. Egyrészt el kell fogadni, hogy a Magyar Posta a piaci viszonyok között ennyit tud kitermelni - folytatja az elnök-, másrészt a fluktuáció megnőtt, fokozott a terhelés, és akire rámaradt a munka, az is a távozás szándékát fontolgatja.

k.l.