A jövedelemcsökkentés ellen

Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet 2019. augusztus 28-án, reggel 8 órától sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ előtti közterületen.

A jövedelemcsökkentés ellen

A demonstráció apropója volt, hogy ekkor tartotta közgyűlését az ALFÖLDVÍZ Zrt. tulajdonosi köre, de a szakszervezet képviselője - kérése ellenére - nem kapott szót a tanácskozáson. A tulajdonosok korábbi határozatukban a cég működőképességének fenntartására szólították fel a cégvezetést. A szakszervezet szerint a cégvezetés a feladatot a dolgozókat sújtó megszorításokkal kívánja teljesíteni. Mindez jövedelemcsökkenéssel és üzemeltetői kockázattal járhat - áll a szakszervezet közleményében.

A szakszervezet sérelmezi, hogy a cég módosította az úgynevezett elismerési szabályzatot és a készenléti szabályzatot - bár ez utóbbi módosítást később visszavonta. A munkavállalók tartanak attól, hogy a cég a munkába járás költségein, az üzemanyag megtakarításon és a leltár pénzen is spórolni fog.

Miskéri László, a szakszervezet elnöke úgy fogalmazott: „Jó lenne, ha a tisztelt tulajdonosok kellő empátiával rendelkeznének a munkavállalók irányába. Jó lenne, ha átgondolnák a Társaság igen komoly gondjait, és az is jó lenne, ha egy kicsit besegítenének a gazdasági gondok megoldásába.

A szakszervezet javasolja, hogy a fenntartó önkormányzat a bérleti díjat csökkentse, így könnyebb helyzetbe kerülhetne a cég. Ugyanis forrás hiányában folytatódik a munkavállalók elvándorlása, és ez a szolgáltatás biztonságát veszélyeztetheti. A munkavállalók fizikai és pszichés terhelése pedig a szolgáltatás minőségének csökkenése irányába vezet - hangsúlyozta a szakszervezeti elnök.

l-