Azonnali bérfejlesztésre lenne szükség

2019. július 15-én levelet küldött a Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldala a belügyminiszternek, annak érdekében, hogy érdemi párbeszédet sürgessen a rendvédelmi munkavállalók szociális, egzisztenciális helyzete javításáról és a pályaelhagyások megállításáról.

Azonnali bérfejlesztésre lenne szükség

Pósa Zoltán a Központi Rendőrszakszervezet elnöke kérdésünkre elmondja, az életpályamodell továbbfejlesztése a tervek szerint augusztus végén kerül napirendre, de ehhez mindez ideig nem kaptak a szakszervezetek anyagot. Ugyanakkor nem hivatalos forrásokból úgy tudják, folyik a munka, és készülnek a tervek. Annak érdekében, hogy segítsék az egyeztetés lefolytatását, az érdekvédők azt kérték, Magyar Rendvédelmi Kar képviselői is legyenek jelen a megbeszéléseken.

Nehéz a helyzet, valamit tenni kell, mert az állomány leszerel, az itt dolgozóknak semmilyen jövőképük nincs - folytatja Pósa. - „160 nettó kezdő fizetés nem vonzó a fiataloknak.” Arra a kérdésre, hogy milyen összeg lenne kielégítő, a KRSZ elnöke azt válaszolja: „Havi 250 nettó alatt nem szabadna rendvédelmi szolgálatot ellátni.

Pedig most is olvasható egy minisztériumi javaslat; csakhogy abban inkább a fizikai és pszichológiai alkalmassági feltételek szigorításáról lehet olvasni, és nem a fizetésemelésről. A szakszervezetek régóta sérelmezik, hogy a legtöbbször csak jóváhagyott tervezetet kapnak, de az előterjesztések egyezetéséből kihagyják őket.

Folyamatosan azt érezzük, hogy csak bólintásra hívnak bennünket, és a kész terveket adják nekünk. Szeretnénk, hogy valóban folyjon érdemi munka, és az előkészítésbe is bevonnának bennünket” - teszi hozzá Pósa Zoltán. A szakszervezetek azt is sérelmezik, hogy arra az anyagra, amelyet tavaly küldték el a szakszervezetek a belügyi tárcának, a mai napig nem érkezett válasz.

Azonnali bérfejlesztés szükséges az állomány részére, és még az is késő lesz, ha mindez januártól lép életbe. Szeretnénk egyéb jóléti intézkedéseket is, hasonló üdülési lehetőségeket mind például a Honvédségnél. Vagy például, ha az albérleti hozzájárulás is hasonlítana; ez a rendőröknek továbbra is 38 600 forint bruttó, és mindegy, hogy Nyírábrányban vagy Budapesten kell lakást bérelni. A honvédségnél ez az összeg jóval magasabb, és a piaci feltételeket is tekintetbe veszi.

l-

A BÉT MUNKAVÁLLALÓI OLDAL DR. PINTÉR SÁNDOR ÚR BELÜGYMINISZTER, MINISZTERELNÖK-HELYETTESnek

Tisztelt Belügyminiszter Úr!

A 2019. május 31-én megtartott BÉT ülésre hivatkozva kérem Miniszter Urat, hogy a BÉT Munkavállalói Oldal és a Magyar Rendvédelmi Kar részére tegye lehetővé, hogy a rendvédelmi életpályamodell tovább gondolására és a meglévő problémák megoldására létrehozott munkacsoportban részt vehessen. A két szervezet eddigi munkája során és a továbbiakban is elkötelezett arra,,hogy a rendvédelmi munkavállalók szociális, egzisztenciális helyzete és munkakörülményei folyamatosan javuljanak. Az elmúlt évek, hónapok során számos javaslatot, észrevételt tettünk a fluktuáció megakadályozása, csökkenése, az életpályamodell pilléréinek számottevő javítása érdekében.

Kérem Miniszter Urat, hogy a munkacsoportban kidolgozásra kerülő különböző verziókat, megismerésre és véleményezésre időben kapjuk meg, illetve támogassa és tegye lehetővé aktív részvételünket az előkészítő munka során.

Budapest, 2019. július 15.

Tisztelettel

Powell Pál s. k. BÉT Munkavállalói Oldal Elnöke


Letölthető dokumentumok:

Scannelt_miniszteri_levl.pdf