A költségvetés és az adótörvények tervezete

Június elején beterjesztette a kormány a parlamentnek a költségvetés valamint az adótörvények változtatásának tervezetét. A LIGA Szakszervezetek kezdeményezni fogja, hogy a fontos társadalmi célok megvalósítását elősegítő adókedvezmények kerüljenek visszavezetésre.

A főbb gazdasági adatokra rátekintve látható, hogy a kormány továbbra is a gazdaság dinamikus növekedésére számít. Ezt mutatja a GDP 4 százalékra tervezett növekedése, ami megegyezik a 2019-re előre jelzett értékkel.

Ennek a növekedési ütemnek a fenntarthatósága azonban bizonytalan, hiszen a munka termelékenységének, növekedési üteme nem nő, sőt, a 2019-es 3 százalékos előrejelzéshez képest a 2020-ra tervezett 2, 7 százalékos növekedés kismértékű csökkenést mutat.

Munkavállalói szempontból nézve a számokat - a hétköznapi tapasztalatoknak megfelelően - a munkaerő-tartalék kimerülését jelzi, hogy a kormány csak kismértékű (1,3 százalékos) növekedést tervez a foglalkoztatás területén. A közszférában viszont semmilyen létszámnövekedést nem tartalmaz a 2020-as előrejelzés. Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a közszféra működési problémái nem csak a lakosságot sújtják, hanem akadályozzák a gazdasági fejlődést is. A létszámhiány mellett a közszféra munkavállalóinak bérelmaradása is súlyosbítja a helyzetet.

Nem megnyugtató, hogy a 2019-es előrejelzéshez hasonlóan a közszféra munkavállalóinak átlagkereset növekedése a 2020-as tervezett szerint (6,2 százalék) is alacsonyabb lesz, mint a versenyszférában tervezett növekedés (8,9 százalék). Várakozást keltő, hogy a beterjesztő szerint a költségvetés lehetőségeket nyújt újabb életpályák indítására és egyéb bérrendezésekre 2020-ban. Ennél konkrétabb információ, hogy a jövő évi költségvetésbe betervezésre került az egészségügyi dolgozók, a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, a bölcsődei dolgozók és az államigazgatásban foglalkoztatottak egy részének béremelése. A továbbiak viszont homályban maradnak, erről a későbbiekben kíván dönteni a kormány.

A LIGA Szakszervezetek szükségesnek tartja, hogy ezek a nyitott kérdések az Országos Közszolgálati Tanács jövő heti ülésén megtárgyalásra kerüljenek. A rendszerszerű béremelés előtt feltétlenül még az idén meg kell oldani az eddigi központi béremelésekből kimaradt alkalmazottak helyzetét.

Az adótörvények módosítása döntően a már bejelentett intézkedéseket tartalmazza. Ezek jelentős része a családtámogatási csomagba tartozik, valamint a vállalkozások terheit csökkenti. A munkavállalókat érintő béren kívüli juttatások területén viszont nem tervez módosításokat a kormány. A LIGA Szakszervezetek szükségesnek tartja ennek a kérdésnek az átgondolását és kezdeményezni fogja az országos érdekegyeztetés fórumain, hogy a fontos társadalmi célok megvalósítását elősegítő adókedvezmények kerüljenek visszavezetésre. Ilyennek tekintendők többek között a mobilitást segítő lakhatási támogatás, valamint az öngondoskodás elősegítése érdekében az önkéntes pénztári munkáltatói befizetések adómentességének biztosítása.

hl