Az alacsony bérek miatt tiltakoztak az Alföldvíz dolgozói Békéscsabán

Az alacsony bérek miatt tartottak demonstrációt az Alföldvíz dolgozói Békéscsabán. A cég szakszervezete azért hívta össze a munkavállalókat, hogy az aláírásuk mellett jelenlétükkel is felhívják a figyelmet azokra a problémákra, amely véleményük szerint az idén 65 éves cég fennmaradását veszélyeztetik.

Az alacsony bérek miatt tiltakoztak az Alföldvíz dolgozói Békéscsabán

Az Alföldvíz Szakszervezetének vezetői és a cég dolgozói kedden reggel azért gyűltek össze a Nagy Imre téren, hogy az alacsony bérek miatti elégedetlenségüknek a nyilvánosság előtt is hangot adjanak.

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára kihangsúlyozta: a munkavállalóik többsége minimálbér környéki fizetésért dolgozik és ezért elégedetlenségüknek helyt adva a szakszervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett. Miskéri László hozzátette: az Alföldvíz Zrt. közel 1200 dolgozója közül 927 munkavállaló csatlakozott aláírásával azon beadványhoz, amelyben azt kérik a cég vezetésétől változtassanak bérrendszeren, mert ez az állapot nem tartható fent tovább. Az elégedetlenséget kifejező akcióhoz a szakszervezet ifjúsági tagozata is csatlakozott, mint Jáger János ifjúsági vezető elmondta: az alacsony bérek miatt sokan hagyták ott az Alföldvizet, és a szakemberutánpótlás is veszélybe került. Az ifjúság nem fog már az iskolapadba sem beülni, nem fognak elmenni vízügyi szakra. Ebből következik, hogy a képzés már hiányos, a jelenleg elmenő kollegákat nem pótolják. Maximum főiskolai vagy egyetemi végzettségű diplomás emberek, akik nem a fizikai munkakörbe fognak beülni, hanem szellemi vezetők lesznek - fogalmazott Jáger János

A dolgozók által aláírt petíciót a szakszervezet elnöke Bende Flóra személyesen vitte be az Alföldvíz Zrt. rendkívüli közgyűlésére, ahol gyorsan reagáltak a beadványra. Az Alföldvíz Zrt. kommunikációs vezetőjén keresztül reagál a dolgozók kérésére. Diós Zsolt elmondta: a bérprobléma nemcsak az Alföldvizet érinti, hanem szinte a teljes hazai víziközmű szektort. A rendkívüli közgyűlésünk is az volt az egyik célja, hogy mind a cégvezetés, mind pedig azon önkormányzatok vezetői amelyek tulajdonosai a cégnek, illetve az állami képviselője együttesen igyekezzenek megoldást találni a problémára. Az Alföldvíz Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette: bíznak benne, hogy rövidesen kedvező fejleményről tudnak majd beszámolni.

Forrás: behir.hu

Fotó: Újházy György