13 százalékos béremelés a tűzoltóknak

2019. március 28-án az ISD Dunaferr területén alkalmazott létesítményi tűzoltókra vonatkozó eredményes bérmegállapodást kötött a Baranya Megyei Liga Szakszervezet és a VÉD-SZ Kft.

A Baranya Megyei Liga Szakszervezetben még 2018 nyarán alakították meg a Dunaújvárosi Létesítményi Tűzoltók Érdekvédelmi Csoportját a VÉD-SZ Kft. ISD Dunaferr Zrt. területén dolgozó létesítményi tűzoltók munkavállalói. A 2019-es béremelés lehetőségeiről az idén januárjában kezdték meg a felek az egyeztetést.

A kezdeti fázisban a munkáltató nem tudott ajánlatot tenni, majd az ezt követő időszakban nem mozdultak előre a tárgyalások. Csak márciusban alakult ki a közös álláspont a felek között, először a bérfejlesztés lehetséges mértékéről, majd annak elosztási módjáról.

- A bértárgyalások mindig nehezített pályán mozognak, amikor a tárgyalófelek nem ismerik egymást. A munkáltatók kételkedve fogadják egy külsős szakember jelenlétét, itt sem volt ez másként, mondja dr. Kerekes Edit, érdekvédelmi tanácsadó. - Ilyenkor különösen nagy felelősségünk van abban, hogy az eredményes munka érdekében megtaláljuk a közös hangot a munkáltatókkal. Ennek eredményeként, március 28-án végül sikerült megállapodnia a feleknek a 13 százalékos mértékű általános bérfejlesztésről, amely az ISD Dunaferr területén alkalmazott létesítményi tűzoltókra irányadó.

A bérmegállapodás értelmében két lépcsőben hajtják végre a béremelést, ennek során január 1-jétől 8 százalékos általános bérfejlesztés valósul meg, melyből 5 százalék garantált, majd július 1-jétől további 5 százalékos általános bérfejlesztés fog megvalósulni, melyből mindenkinek 3 százalék garantált.

Ezzel a bérmegállapodással a VÉD-SZ Kft. munkáltatónál foglalkoztatott létesítményi tűzoltók esetében a 2019-re vonatkozó béremelés az ISD Dunaferr Zrt.-nél megvalósított bérfejlesztéshez igazodott.

A bérmegállapodásban rögzített mértékű béremelés első fázisának végrehajtására a márciusi bérrel együtt, április 1-jétől kerül sor. Ezt fogja követni a július 1-jétől irányadó második béremelési lépcső. Ennek eredményét a felek - vállalásuk alapján - közösen felülvizsgálják és értékelik.

BMLSZ Szakszervezet az egyeztetés során konzekvens álláspontot képviselt a differenciált elosztás kérdésében, így a felek erre külön kitértek a bérmegállapodásban. További fontos alapelvi szintű megállapodása volt a feleknek, hogy a differenciált bérfejlesztés elsősorban a bérfelzárkóztatás célját szolgálja.

- Szakszervezeti oldalról mindenképpen érdemi bérfejlesztést szerettünk volna elérni az előző évekhez képest - mondta a BMLSZ szakszervezeti ügyvivője. - Olyan béremelés volt a célkitűzés, amely nagyságrendjében az ISD Dunaferr Zrt.-nél megvalósult bérfejlesztéshez igazodik. Reichardt Bálint hozzá tette, a szakszervezet a béremelés mértékén felül az igazságos és nyomon követhető differenciálást tartotta további fontos célkitűzésnek a tárgyalások során, illetve a bérmegállapodásban. Ennek egyik alapkövét jelentette, hogy a bérmegállapodásban rögzítették a felek a végrehajtási szabályokat is.

- A munkáltató azon érvelését, mely szerint fontos differenciálni a bérek fejlesztését, a szakszervezet részéről is elfogadható, hiszen motiváló erővel tud hatni a munkavállalókra a differenciálás lehetősége - magyarázta Kerekes Edit. - Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a differenciált bérfejlesztés a jövőben konzekvens szempontrendszer alapján tudjon megvalósulni. Ennek kialakításán is szeretnénk dolgozni a jövőben. Bízunk benne, hogy a januárban megkezdett kollektív szerződés módosítására irányuló tárgyalások hasonlóan eredményesen fognak folytatódni és zárulni.

Végül Szili Csaba ügyvivő-helyettes hozzá tette: - Ezúton szeretnénk megköszönni Oláh Istvánnak, a Dunaferr Ifjúsági Szervezete elnökének együttműködését, mellyel munkánkat segítette.

(BMLSZ)