Kihangosítva

Április elején a BorsodChem Zrt. béremelése kapcsán indulatos cikkeket olvashattunk a cég meglepően alacsony béremeléséről, a pofapénzekről és arról, hogy a béremelés adott munkavállalónak 0 százalékot is jelenthet. Mi az igazság? - kérdeztük Szabó Ferencnét, a Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete elnökét.

Kihangosítva

- A dolgozók legalább 10 százalékos alapbéremelésre számítottak, de ennél jóval kevesebb lesz - írták a lapok. De menjünk sorban. Hány százalékot szerettek volna a szakszervezetek elérni?

- A tárgyalások kezdetén a BorsodChemnél dolgozó két szakszervezet mindegyike két számjegyű béremelést szeretett volna elérni, ezért 14 százalékos igényt fogalmaztunk meg. Azt szerettük volna, ha ez két részből áll. Az alapbéremelésből és a bérfelzárkóztatásból. Kértük, hogy a mindenkinek járó alapbéremelés legyen a magasabb összeg, és a bérfelzárkóztatásra, például a garantált bérminimum emeléséből, vagy a vállalatnál letöltött időből adódó bérfeszültséget kezelendő súrlódásokra, a kiemelkedő teljesítmény honorálására kevesebb.

- Hogyan díjazza a vállalat a munkavállalók teljesítményét?

- A, B, C, D kategóriát állított fel a vállalat, ahol például az A kategória azt jelzi, hogy az illető dolgozó kiemelkedő teljesítményt nyújt, és ezt a bérezésben értékeli a vállalat. Tehát az eredeti célunk az volt, hogy 8 százalék legyen az általános béremelés, és 6 százalékot tegyünk félre a bérfelzárkóztatásra. Az első összeg belekerül egy úgynevezett mátrixba, amely valójában a teljesítményen és a besorolási béren alapuló bértáblázat.

- Ezek voltak a szakszervezetek kívánalmai. Mi valósult meg mindebből?

- A tárgyalások végén a munkáltató 4 százalék alapbéremelést ígért, és újabb 4 százalékot a bérfelzárkóztatásra, továbbá ígéretet tett, ha júliusban a járulékcsökkentés megvalósul, akkor azt további tárgyalások nélkül odaadja a dolgozóknak. Tehát mindez remélhetőleg 10 százalék. Azonban juttatásokban további ajánlatokat kaptunk. Ennek nem minden elemét részletezhetem a nyilvánosság előtt, de hadd mondjak el egy konkrét példát. Az adótörvények megváltoztatása miatt a nyugdíjpénztárba fizetett összeget a vállalat 3 százalék helyett 4 százalékra emelte (ebből fél százalék azért kellett, hogy ne csökkenjen a befizetett összeg értéke), de a cég hozzátett a kafetériához, az egészségbiztosításhoz és az éjszakai pótlékhoz is. Így összességében 12 százalékot írtunk alá.

- Hogyan fogadták ezt a dolgozók?

- Az idei béremelést nagyon nagy várakozások előzték meg. A Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete felmérést végzett a dolgozók között, voltak 20-30 százalékos várakozások is. Tény, hogy a cég rekordnyereséget ért el. Két jó év van a Borsodchem mögött, ugyanakkor a második félévben a termékek ára esett, telített lett a piac. Tudni kell, hogy a munkáltató álláspontját kis részben az elért eredmények, nagy részben a jövőbeli trendek határozzák meg. Azt is tudjuk, hogy nincs olyan béremelés, amely mindenkit megelégedéssel tölt el. El kellett fogadnunk, hogy a vállalat ott ad magasabb összeget, ahol szorít a cipő, és elképzelhető, hogy ezt néhányan igazságtalannak érzik.

- Tehát elfogadták a béremelést?

- A tárgyalás utolsó fordulójában egy kihangosított telefonba mondtam, hogy mi a munkáltató utolsó ajánlata. A legnagyobb létszámú üzemi szervezet tagjai hallhatták mi az ajánlat, és hogy ez az utolsó. Az is elhangzott, ha mi, szakszervezetek nem írjuk alá a megállapodást, akkor az intézkedéseket a munkáltató egyoldalúan vezeti be - de tudtuk, hogy mindez a különböző juttatásokra és a kollektív szerződés függőben lévő módosításaira negatívan hatna. Azt mondták a dolgozók, hogy az előrevetített veszteségek miatt inkább fogadjuk el a vállalat ajánlatát. Ekkor aláírtuk a megállapodást.

-kozák-