Megújult a bérstatisztika

2019. március 29-én tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az aktuális havi kereseti statisztikáját. Ebből kiderül, Magyarországon a bruttó átlagkereset 343 ezer forint volt januárban.

Megújult a bérstatisztika

A KSH által publikált bérstatisztikában először jelennek meg olyan adatok, amelyet korábban havi szinten nem lehetett látni. Az újításnak köszönhetően aktuális képet kapunk a férfiak és nők közötti kereseti különbségről, és az egyes korosztályok keresetemelkedéséről is.

2019 januárjában a bruttó átlagkereset 343 ezer forint, a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset pedig 228 ezer forint volt. Ez az előző év azonos időszakához képest, mindkét mutató esetében 10,6 százalékos növekedést jelent.

Az inflációt a statisztikusok 2,7 százalékosnak mérték. Mindezt figyelembe véve 7,7 százalékos reálkereset emelkedést figyelhetünk meg az előző év azonos időszakához képest.

A keresetnövekedési ütem lényegében megegyezik a 2018 decemberében mért 10,2 százalékos értékkel. A 2018-as, teljes évre vonatkozó 11,3 százalékos növekedéshez képest viszont kis mértékű növekedési ütem csökkenés figyelhető meg.

Ezt követően érdekes megnézni, hogy az újonnan közölt adatok milyen képet mutatnak. A férfiak és a nők közti kereseti különbség kismértékben növekedett, ugyanis a férfiak keresete 11, 8 százalékkal emelkedett, míg a nőké csak 9,8 százalékkal. Ennek eredményeként a férfiak bruttó keresete 376 ezer forintot ért el, míg a nőké 311 ezer forintot.

A korosztályok szerinti növekedési ütem ennél jóval nagyobb szóródást mutat. A 25 év alattiak 17,7 százalékos átlag feletti keresetnövekedést könyvelhetnek el, míg a 25-55 évesek 11,2 százalékos, az 55 éven felüliek 10,0 százalékos keresetnövekedése közel áll az átlaghoz.

Az adatok értékeléséhez fontos megjegyezni, hogy a fenti kereseti adatok az 5 főnél nagyobb vállalkozásoknál és a költségvetési szerveknél teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak 2018-ban ez a létszám átlagosan 2 794 ezer fő volt.

A KSH gyorstájékoztatója ide kattintva olvasható.

h-