A víz világnapján

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánította, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. A belügyminisztériumi központi ünnepségen jelen volt Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, a LIGA Szakszervezetek társelnöke is.

A víz világnapján

- Először hallottuk azt egy belügyminisztériumi államtitkártól, hogy a vízügyi terület stratégiai kérdés - mondta kérdésünkre a VKDSZ elnöke, majd hozzátette: Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár szavai mögött sok mindent érthetünk. Ha a vízügy stratégiai kérdés, akkor nemzetbiztonsági kérdés is, ennek pedig a bérekben és a keresetekben is meg kell látszania. Ez azt is jelentheti, hogy végre a viziközmű ágazatnak lesz gazdája: jelenleg ezt nem érezzük így. Ez hiányzik leginkább és természetesen a versenyképes bérek.

- Erről a témáról egyébként tárgyalásokat folytatunk a LIGA Szakszerevezetek segítségével a Miniszterelnökségen, a korábbi, Gulyás Gergelynek írt levelünk alapján. Véleményünk szerint az ágazat általános helyzetét, a munkavállalók munkakörülményeit és bérhelyzetét rendezni szükséges.

- A szakszervezetünk, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége - (VKDSZ) is minden évben, rövid ünnepség keretében, megemlékezik a víz világnapjáról. A megemlékezés után átadjuk az általunk alapított kitüntetéseket. Ezek a szakszervezeti munkáért és az év szakszervezeti vezetője kitüntetés. Ebben az évben új posztomusz elismerést is adtunk egy olyan kollégának, aki a Tiszamenti Regionális Vízművek ZRt.-nél dolgozott, az átmeneti nehéz időszakban átvette a szakszervezet vezetését, újraszervezte, rendezte a munkaügyi kapcsolatokat a felügyelő bizottsági és üzemi tanácsi szerepvállalással együtt. Nagyon sokat dolgozott, de sajnos időközben elhúnyt. Úgy éreztük a munkáját - utólag - így is elismerjük.  

l-