Útlezárások a szakszervezetek 4 pontos követelésének megvalósulásáért

A LIGA Szakszervezetek támogatja a pártpolitika mentes, szakszervezeti, munkavállalói célokat szolgáló demonstrációkat, így a Démász szakszervezet kezdeményezését is. A szakszervezet a szakszervezetek 4 pontos követelésének érvényre juttatásáért 2019. január 18-án és 19-én demonstrációkat szervez és útlezárásokat tart a dél-alföldi régió több településén és a környékbeli helyszíneken.

Útlezárások a szakszervezetek 4 pontos követelésének megvalósulásáért

Nagy Sándor, a Démász szakszervezet elnöke elmondta, a szakszervezeti követelések érvényre jutásáért 2019. január 18-én pénteken, szakszervezeti szervezésben, útlezárásokat szerveznek. Kérte, hogy az eseményre a résztvevők lehetőleg pártjelvények nélkül érkezzenek. Hozzátette, ma még nincs meg a konkrét helyszín, a szakszervezetek 5-7 félpályás útlezárást terveznek Szeged, Kecskemét, Baja, Hódmezővásárhely, Békéscsaba térségében a településekre vezető utak mentén. A pénteki dátumra azért esett a szervezők választása, hogy a központi írásbeli felvételikre való eljutást ne zavarják meg.

A Démász szakszervezet - és a hozzá csatlakozó szervezetek, magánszemélyek - néhány településen szombatra demonstrációt szerveznek. Nagy Sándor elmondta, még nem tudják pontosan, hogy ők vagy más szervezetek lesznek-e a fő szervezők, mindenesre várják a partnereket, akik a szervezésben, a lebonyolításban vagy akár a részvételben támogatni tudják a céljaikat.

Kérik, hogy a LIGA Szakszervezetek tagszervezetei és a helyi szakszervezetek minél nagyobb részvétellel támogassák a felhívásukat az általuk szervezett pártrendezvény mentes eseményekre. Nagy Sándor hozzátette, a pártok tagjait szívesen látják, de ismételten kérte, hogy ha egyetértenek a követelésekkel, akkor magánemberként csatlakozzanak, és ne vigyenek pártzászlókat.

A szakszervezetek 4 pontos követelése:

  • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  • Emeljék a minimálbért legalább két számjegyű mértékben, állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!
  • Követeljük a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  • Követeljük egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

-l