Lecsapott a francia hatóság egy magyar cégre: azonnal felfüggesztették

Az OLP-TECH Szerelőipari és Szolgáltató Kft. 31 magyar munkavállalóját elfogadhatatlan feltételekkel foglalkoztatta. Ez az első alkalom, hogy alkalmazták azt a törvény, amelyet a külföldi cégek által alkalmazott kiküldött munkavállalók kihasználásának megakadályozása érdekében júliusban fogadott el a francia parlament.

Lecsapott a francia hatóság egy magyar cégre: azonnal felfüggesztették

Felfüggesztette a magyar OLP-TECH Szerelőipari és Szolgáltató Kft. tevékenységét a dél-franciaországi Aquitaine prefektusa, mert 31 magyar munkavállalóját elfogadhatatlan feltételekkel foglalkoztatta a Bordeaux városától 20 kilométerre északra található Arsac napelemparkjának kivitelezésén - adta hírül szerdán honlapján a Le Figaro című napilap.

A pénteki döntés a francia munkafelügyelet ellenőrzése nyomán született, amelynek során kiderült, hogy a napelemtelep teresztenyei alvállalkozója a dolgozóinak napi hivatalosan nyolcórás munkáért óránként 2,22 eurót fizetett, de a magyarok valójában napi 11 és fél órát dolgoztak a hét hat napján. (Franciaországban a minimálórabér bruttó 9,53 euró). Ez az első alkalom, hogy alkalmazták azt a törvény, amelyet a külföldi cégek által alkalmazott kiküldött munkavállalók kihasználásának megakadályozása céljával júliusban fogadott el a francia parlament.

Gilles Savary, a törvényt beterjesztő szocialista képviselő üdvözölte a prefektúra döntését. "Ez azt jelenti, hogy a törvény könnyen és gyorsan alkalmazható. Ebben a konkrét esetben a munkavállalókat bejelentették, de agyondolgoztatták őket" - mondta a lapnak a politikus. Jean-Gérard Dubo, Arsac polgármestere a France3 közszolgálati televízióban elmondta: "Mértéktelenül csalódott vagyok. Mindenre számítottunk egy ilyen jelentős projekt kapcsán, csak arra nem, hogy a dolgozókkal így bánnak."

A prefektúra közleménye szerint a november 19-i ellenőrzésen, amelyen a munkafelügyelet mellett a csendőrség és a társadalombiztosítási hatóság is jelen volt, "megállapították, hogy az alvállalkozó, a magyar OLP-TECH 31 dolgozót, vagyis az összes munkavállalóját, a munka törvénykönyvének nem megfelelő körülmények között alkalmazott, napi 8 órás alapnak megfelelő jövedelmet fizetve a valójában 11 és fél órás munkavégzésért, heti 6 napon, óránként 2,22 eurós bérért. Ez a helyzet súlyosan sérti magukat a munkavállalókat, a tisztességes versenyt és az állami költségvetést" - idézte a prefektúra indoklását a Le Figaro.

Michel Delpuech prefektus "a tények súlyossága és az érintett dolgozók számossága miatt" az OLP-TECH Kft. tevékenységét ezen a telepen három hónapra felfüggesztette. A prefektúra az ügyészségen is bejelentést tett a szabálysértések miatt, és kérte a megfelelő vizsgálatok lefolytatását. A 160 hektáros napelempark fő kivitelezője a francia Solaire Direct. A munkálatok júliusban kezdődtek, a park átadását 2015 januárjára tervezték.