Majdnem van egyezség a minimálbérről

Az utolsó - minden eddiginél hosszabb, több órán át tartó - tárgyalási fordulóban sem született megállapodás a jövő évi minimálbér, illetve a garantált szakmunkás bérminimum mértékéről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) hétfőn. A szociális partnerek közül csak a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) nem fogadta el a hétfői VKF-tárgyaláson meghatározott bruttó 111 ezer forintos minimálbért és a bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumot. A három munkaadói és két szakszervezet, valamint a kormány kedden aláírhatják a megállapodást.

Majdnem van egyezség a minimálbérről

A munkáltatók korábban a bruttó minimálbér 4,76, a bérminimum 4,91 százalékos emelésére tettek ajánlatot.
Ez - az idei 106 ezer, illetve 122 ezerrel szemben - 110 ezer, illetve 128 ezer forintot jelentett volna. A munkavállalói oldal eredetileg 9, illetve 13 százalékot kért, de ebből engedtek, és beérték hét-hét és fél százalékkal, vagyis 112, valamint 131 ezerrel.

Ehhez képest történt némi elmozdulás: a kormány, a három vállalkozói érdekképviselet, valamint a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok kiegyeztek nagyjából a középmértékben, s e szerint 2016-ban a minimálbér 111 ezer, a garantált bérminimum pedig 129 ezer forint lehet.

Ha a feleknek sikerül megállapodásra jutniuk, annak ebben a széthúzó világban jó üzenete van - ez Dávid Ferencnek, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkárának a vélemény. Kedd délig azonban még bármi történhet - közölte -, mert a tárgyalópartnerek akkor ismét találkoznak.