Megszületett a minimálbér-megállapodás

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) 2023. november 16-i ülése után a legkisebb keresetek már 2023 decemberében emelkedhetnek, a minimálbér 15%-kal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10%-kal, 326 000 forintra növekedhet. Mészáros Melinda szerint rendkívüli helyzetben, nagyon nehéz tárgyalási folyamat végén született meg ez a megállapodás.

Megszületett a minimálbér-megállapodás

Mészáros Melinda hozzátette, a megállapodás komoly konszenzusra való hajlamot, készséget igényelt minden fél részéről. Korábban a gazdasági adatokat figyelembe véve a munkavállalói és a munkáltatói oldal folyamatos megbeszéléseket tartott, illetve a VKF keretei között háromoldalú megbeszéléseket is a kormányzat képviselőivel.

A jelenlegi ülésen Nagy Márton Gazdaságfejlesztési Miniszter (képünkön) tájékoztatta a VKF tagjait a gazdasági helyzetéről és várható kilátásairól, valamint egyértelművé tette, hogy a kormányzat abban érdekelt, hogy a munkavállalói és a munkáltatói oldal állapodjon meg egymással, amely megállapodást a kormány elfogadja.

A LIGA Szakszervezetek elnöke elmondta, a tárgyalások, egyeztetések folyamán a minimálbér tekintetében konszenzus mutatkozott a munkavállalói és a munkáltatói oldal képviselői között, a garantált bérminimum tekintetében azonban jelentős különbség állt fenn a felek javaslatai között. A munkáltatói oldal képviselői a 10 százalékos mértéknél alacsonyabb mértéket szerettek volna meghatározni, és ennek bevezetését is január elsejétől is szerették volna elérni.  

A munkavállalói oldal azopnban kitartott amellett, hogy a garantált bérminimum emelése december elsejével az infláció kompenzálása miatt szükséges. Az ülésen sikerült erről meggyőzni a munkaadókat, akik – a munkavállaló helyzetének javítása érdekében – elfogadták a két számjegyű, 10 százalékos emelést.  

A megállapodás bérajánlást is megfogalmaz – tette hozzá a LIGA Szakszervezetek elnöke –,  és javaslatot tesz a munkáltatóknak arra, hogy 2024-ben törekedjenek a bérek reálértékének növelésére.  

A felek között konszenzus mutatkozott abban a tekintetben is, hogy egy hosszabb távú koncepció kidolgozása is szükséges annak érdekében, hogy a szakképzett munkavállalók helyzetét tovább javítsák a felek az ágazati megállapodások keretei között. Hozzátette, ahhoz, hogy az ágazati kollektív szerződés lefedettséget növeljük Magyarországon, számos előzetes döntésre és jogszabály-módosításra is szükség van. Mindez azért szükséges, hogy megteremthessük mind a munkavállalók mind a munkáltatók számára azt a képességet, hogy a felek egymással kollektív szerződést köthessenek. Ennek a kidolgozása a bérmegállapodás megkötését követően kezdődhet meg a VKF keretében.

A kormány a VKF-ben megkötendő megállapodás érdekében rendeletben hirdeti ki a két kötelező bérelem összegét, amelynek mértéke 2023. december elsejétől a minimálbér 15%-kal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10%-kal, 326 000 forintra növekedhet.

Mészáros Melinda kitért arra is, hogy a megállapodás teljesen megfelel a LIGA elnöksége által előzetesen elfogadott határozatnak (a LIGA Szakszervezetek határozatában döntés született a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékről és a bérajánlásról is), és hozzátette, hogy „sikerült kitartani amellett, hogy előre kell hozni a megállapodást, ezzel is javítani a legalacsonyabb jövedelműek bérhelyzetén”.

A megállapodás szövegezése folyamatban van, várhatóan a jövő hét elején kerül aláírásra.

l-

(A belső fotón Nagy Márton, Gazdaságfejlesztési Miniszter)